Eficientizarea, promovarea şi managementul cash-ului- factori de succes în 2010

În 2009, pentru a face faţă crizei economice, aproape toate companiile şi-au redus cheltuielile, în medie cu cca 30-40% faţă de anul precedent, conform evidenţelor R&M Audit, unul dintre liderii pieţei de contabilitate, consultanţă fiscală şi audit, companie situată pe locul 6, ca cifră de afaceri, în topul naţional realizat de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR). „Firmele care şi-au redus drastic activitatea, şi-au închis sau <<îngheţat>> diferite linii de business au tăiat, implicit, toate costurile aferente acestora, astfel încât unele companii au înregistrat reduceri de costuri şi de 60-70% per total“, a arătat Mirela Şerban, Managing Partner R&M Audit.

Dintre cheltuieli, cele mai vizate de către majoritatea companiilor au fost cheltuielile cu personalul, care au reprezentat, în medie, cca 20% din cuatumul reducerilor de cheltuieli. „Au fost însă cazuri în care reducerile de personal au reprezentat cca 50% din reducerile globale de costuri“, a precizat Mirela Şerban. „Reducerea masivă a cheltuielilor cu personalul a fost justificată şi prin nivelul foarte mare de contribuţii şi impozite pe care o companie le plăteşte statului pentru fiecare angajat, respectiv cca 54% din salariul brut. O politică a statului de susţinere a firmelor în sensul acordării unor facilităţi pentru aceste contribuţii ar fi fost benefică atât sectorului privat- care şi-ar fi putut păstra mai mulţi angajaţi, cât şi statului însuşi- care ar fi continuat să primească o parte din contribuţii pentru forţa de muncă <>, în loc de a-i acorda ajutor de şomaj“, a subliniat Mirela Şerban.

Citeste si:  Sondaj startups.ro: Investitorii privati si bancile - la egalitate in preferintele antreprenorilor pentru finantarea unui start-up. Pe primul loc - economiile personale.

Cheltuielile de marketing şi publicitate au suportat de asemenea reduceri masive, ca şi cele privind parcurile auto şi cheltuielile de transport. În ceea ce priveşte chiriile atât pentru sediile de firmă, cât şi pentru spaţii comerciale, firmele au redus aceste cheltuieli cu până la 30- 40%, prin renegocieri de preţuri şi facilităţi, relocări, restrângeri ale suprafeţelor ocupate etc.

În plus, pentru a face faţă crizei, majoritatea companiilor au apelat la outsourcing în ceea ce priveşte activităţile care nu reprezintă domeniul principal de activitate, şi-au renegociat contractele şi au încurajat barterele, spun reprezentanţii R&M Audit. „Majoritatea companiilor mari şi medii şi-au direcţionat în acest an eforturile către eficientizarea procesului de business. În acelaşi timp, IMM-urile au încercat cât mai multe scheme de finanţare prin programe Europene, dar procesul în sine este mai lent…. De asemenea, am constatat o creştere cu cca 20-30% a solicitărilor de servicii de consultanţă fiscală, clienţii fiind mai interesaţi ca niciodată să îi consiliem în vederea optimizării taxelor şi impozitelor plătite către stat, respectând în acelaşi timp legile în vigoare”, a arătat Mirela Şerban.

Citeste si:  De ce sa cumperi tigari electronice de pe un magazin online?

Companiile care <> anului 2009 vor trebui să continue eforturile de restructurare şi anul viitor, dar reducerea costurilor şi angajarea < în diferite cheltuieli nu sunt nici pe departe suficiente pentru a se păstra pe linia de plutire sau chiar a creşte. „În 2010, firmele care rămân pe piaţă vor intra într-o luptă acerbă pentru <>. Participăm şi vom participa în continuare la realizarea planurilor de business ale clienţilor noştri, precum şi a bugetelor de venituri şi cheltuieli pe anul viitor: recomandăm acordarea unei atenţii sporite anumitor categorii de cheltuieli, între care cele de marketing şi promovare- care prin reducerea semnificativă pot face mai mult rău, în sensul reducerii masive a vânzărilor şi eliminării de pe piaţă, precum şi în ceea ce priveşte cheltuielile cu instruirea şi pregătirea angajaţilor, care asigură menţinerea sau creşterea competitivităţii firmei. Eficientizarea proceselor de business, găsirea de noi nişe şi oportunităţi vor face de asemenea diferenţa între câştigători şi… ceilalţi. Şi, bineinteles, lichiditatea va avea cuvântul final: în continuare cash-ul <>, având în vedere accesul greoi la finanţare“, a conchis Mirela Şerban.

Citeste si:  Profesionistii curateniei vin la Cleaning Show 2010

 

 

***

Despre R&M Audit

Înfiinţată în anul 2000, compania R&M Audit a devenit lider în soluţii fiscale şi contabile inteligente, care au la bază competenţa în domeniul financiar, completată de o viziune avangardistă asupra mediului de business.

R&M Audit ofera servicii de audit, consultanţă fiscala si financiara, contabilitate, salarizare, controlling si arhivare.

Cu un portofoliu de peste 200 de clienţi, care cumuleaza 300 de puncte de lucru, R&M Audit a avut prilejul de a cunoaşte particularităţile companiilor din majoritatea sectoarelor de activitate: agricultură, asigurări, brokeraj, comerţ, construcţii, farmaceutic, fonduri structurale, import-export, IT, media, producţie, publicitate, turism etc.

R&M Audit este certificată de Camera Auditorilor Financiari din România, Camera Consultanţilor Fiscali, precum şi de către Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR).  În anul 2008, R&M Audit a urcat pe locul 6 în topul CECCAR  după cifra de afaceri.