Constructorul auto american Ford a anunţat vineri că a încheiat un parteneriat tehnic strategic pe termen lung cu echipa de Formula 1 Oracle Red Bull Racing, pentru dezvoltarea următoarei generaţii de sistem de propulsie hibrid care va fi utilizat începând cu sezonul 2026, informează un comunicat de presă.

Red Bull Ford Powertrains va furniza sistemul de propulsie hibrid pentru echipele Oracle Red Bull Racing şi pentru Scuderia AlphaTauri, din 2026 şi până cel puţin în 2030.

“Acesta este începutul unui nou capitol palpitant din povestea Ford în motorsport, care a început când străbunicul meu a câştigat o cursă care a ajutat la înfiinţarea companiei noastre”, a spus Bill Ford, preşedinte executiv al companiei.

Începând din 2023, Ford şi Red Bull Powertrains vor lucra la dezvoltarea sistemului de propulsie hibrid, conform cu viitoarele reglementări tehnice, care va include un motor electric de 350 kW şi un nou motor cu ardere internă capabil să accepte combustibil alternativ. Noul sistem de propulsie va fi utilizat începând cu sezonul 2026 din Formula 1.

“Revenirea Ford în Formula 1 împreună cu Red Bull Racing are strânsă legătură cu direcţia în care compania se îndreaptă – vehicule moderne, din ce în ce mai mult electrificate şi controlate de software avansat”, a declarat Jim Farley, Preşedinte şi CEO, Ford Motor Company.

Ford va oferi expertiză tehnică în toate domeniile în care poate adăuga valoare echipei din fruntea Campionatului Mondial. Domeniile care vor fi explorate împreună sunt dezvoltarea motorului cu ardere internă, a tehnologiei bateriilor şi a motoarelor electrice, dar şi a software-ului de control al unităţii centrale a sistemului de propulsie şi a sistemelor de analiză digitală.

În 2026, Ford va fi singurul constructor din lume care va concura în motorsport de la discipline de bază şi până la Formula 1, inclusiv WEC şi IMSA, cursa de 24 de ore de la Le Mans cu Mustang GT3, WRC cu M-Sport Ford Puma Hybrid Rally1, Baja 1000 cu Ranger Raptor şi Bronco şi NASCAR, NHRA şi Supercars cu Mustang.