Firmele mici si mijlocii vor beneficia in acest an de fonduri totale de 75 milioane de lei pentru sustinerea activitatii prin programele derulate de Agentia Nationala pentru intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC), fata de peste 64 milioane de lei alocati anul trecut. ANIMMC va derula in acest an 14 programe de finantare a activitatii firmelor mici si mijlocii, se arata intr-un comunicat al Agentiei pentru IMM-uri.

Printre acestea se numara programul national multianual pe perioada 2002-2009 de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri, pentru care bugetul alocat in acest an este de 1,7 milioane de lei, programul pentru dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea accesului acestora la finantare-Start 2007, care are un buget pentru 2007 de 1,35 milioane de lei, programul EMPRETEC-UNCTAD Romania pentru sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor care pune la dispozitia intreprinzatorilor 360.000 de lei.

De asemenea, pentru acest an, programul de sprijinire a activitatii de export a IMM-urilor are un buget de opt milioane de lei. Programele vor fi operationale la sfarsitul lunii februarie, dupa publicarea normelor de aplicare in Monitorul Oficial.

Citeste si:  Fondurile de investitii - crestere medie de 2,07 la suta la inceput de octombrie

“ANIMMC elaboreaza in aceasta perioada procedurile de implementare a acestor programe. Definitivarea procedurilor de implementare se va face dupa discutiile cu membrii Comisiei de Dialog Social. Urmeaza notificarea acestora de catre Consiliul Concurentei, urmand ca la mijlocul lunii februarie procedurile de implementare a programelor nationale de finantare pemtru IMM sa fie publicate in Monitorul Oficial, moment in care ele devin operationale”, se arata in comunicat.

Sumele alocate celor 14 programe de finantare provin de la bugetul de stat. in afara acestor programe, IMM-urile vor putea obtine finantare si din fondurile structurale, care vor putea fi accesate in a doua jumatate a anului. Fondurile structurale alocate IMM-urilor in perioada 2007-2013 vor fi de circa 800 milioane euro, potrivit unor date prezentate anterior de ANIMMC.