Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a stabilit intervalul de variatie maxima a cotatiilor actiunilor transferate de pe piata Rasdaq pe sistemul Arena a Bursei de Valori Bucuresti, fiind suspendate prevederile referitor la acest aspect din Regulamentul 2/2002. Astfel, potrivit Dispunerii de masuri 17, emisa de comisie pe 20 decembrie 2005, cotatia de cumparare, in cazul acestor titluri, trebuie sa fie mai mica cu cel putin un pas de cotare fata de pretul de referinta plus 25%, iar cotatia de vanzare, sa fie mai mare cu cel putin un pas de cotare fata de pretul de referinta minus 25%.
Dispunerea de masuri elimina intervalele de variatie maxima de 15% pentru categoria I si de 20% pentru categoria a II-a, fiind aplicat, pentru toate categoriile, intervalul de variatie maxima prevazut la categoria baza, anume 25%. Si in cazul tranzactiilor speciale trebuie respectat acelasi interval de variatie a cotatiilor. “Dispunerea de masuri 17 se aplica tuturor societatilor translatate de pe Rasdaq pe Arena si va functiona asa pana la autorizarea operatorului de piata si a operatorului de sistem”, declara purtatorul de cuvant al CNVM, Ciprian Ene. Mai exact, prevederile sunt valabile pentru companiile care au inregistrat cel putin o tranzactie pe saptamana in ultimul trimestru si al caror volum anual de tranzactionare, calculat pe ultimele 12 luni anterioare datei de calcul, trebuie sa reprezinte cel putin 1% din capitalul social al emitentului.

Citeste si:  Cursa pentru privatizarea BCR si CEC

Limitarea in raport cu pretul de referinta a nivelului cotatiilor si a pretului tranzactiilor pentru o actiune nu se aplica in prima zi de tranzactionare a titlurilor, ci operarea unor modificari a valorii nominale a unei actiuni sau dupa distribuirea gratuita de titluri sau in alte cazuri temeinic motivate, cu avizul prealabil al CNVM.

Dispunerea de masuri mai prevede ca lista companiilor carora li se va aplica intervalul de variatie maxima de 25% sa fie intocmita de BVB, urmand sa fie publicata pe site-ul acesteia. Lista trebuie actualizata lunar, in ultima zi lucratoare de tranzactionare.

Autor: Gabi Zamora