Fluxurile de presa anuntau la jumatatea saptamanii trecute ca obligatiunile emise pe piata romaneasca de catre Banca Mondiala au fost suprasubscrise cu 20%.
Succesul emisiunii B.M. se datoreaza faptului ca de peste un an Ministerul Finantelor nu a mai emis titluri sau obligatiuni de stat, lipsind astfel marii investitori, precum societatile de asigurari de un plasament fara riscuri. Desi anul trecut statul s-a imprumutat cu aproape 2 miliarde de euro (714 milioane de euro de pe piata interna si 1,233 miliarde de euro de pe cea internationala).
Si aceasta in ciuda faptului ca Romania plateste in fiecare an dobanzi de sute de milioane de euro la creditele scumpe contractate de actuala sau fostele guvernari. Anul trecut statul roman a achitat dobanzi si comisioane in valoare de 516 milioane de euro, la imprumuturi realizate la dobanzi de peste 10%, considerate la vremea respectiva de succese importante pe piete internationale de capital.

Ministerul de Finante anunta in schimb ca excedentul bugetar nu face necesara o astfel de refinantare, chiar daca la ratingurile primite in ultima vreme, Romania s-ar putea imprumuta la costuri mult mai mici, care ar aduce economii la buget de sute de milioane de euro. In acest moment, statul s-ar putea imprumuta pe piete externe la dobanzi cuprinse intre 3 si 5%. Iar exemplul se afla la indemana. La jumatatea anului trecut, Primaria Capitalei a emis eurobonduri, cu o maturitate de 10 ani, in valoare de 491 de milioane de euro, la o dobanda de 4,125%. In urma cu patru ani, CFR Marfa a contractat un imprumut garantat de stat in valoare de 100 de milioane de euro, la o dobanda de 10,5%.

Citeste si:  SIF-urile tin Bursa in priza

Daca piata externa este ocolita, atunci macar cea interna ar putea fi folosita, avand in vedere ca BNR este singura care se lupta cu sterilizarea excedentului de lei. Iar dupa semnalul dat joia trecuta de banca centrala la licitatia de certificate de depozit cu scadenta la trei luni, este sigur ca o emisiune de obligatiuni de Trezorerie ar avea un mare succes.

BNR a refuzat bancile care au solicitat o dobanda mai mare de 8,75%, valoarea dobanzii de politica monetara, dand de inteles pietei ca nu vor mai mai urma noi majorari ale acesteia.

“Cred ca dobanda de politica monetara se va mai mentine pentru cateva luni la 8,75%, pentru ca BNR sa fie sigura ca procesul de scadere a inflatiei se afla pe drumul cel bun, declara un dealer bancar. Ma astept ca urmatoarea modificare sa aiba loc pana la finele lui martie viitor, iar aceasta va fi una de scadere a dobanzii”.

In schimb, la inceputul lunii Ministerul Finantelor anunta ca a anulat licitatiile celor doua emisiuni de obligatiuni, una cu maturitatea de trei ani si cealalta cu maturitate de cinci ani, fiecare in valoare de 200 de milioane de lei noi, din septembrie. Iar cum excedentul bugetar este de 1,69% din PIB, probabil ca nici in ultimul trimestru nu vom vedea licitatii.

Citeste si:  Creste interesul pentru derivate la Bursa din Sibiu

Revenind la emisiunea Bancii Mondiale, valoarea ei este una medie, de 525 de milioane lei, cu o dobanda de 6,5% pe an. Ea reprezinta prima emisiune straina supranationala din Romania, iar titlurile, cu scadenta la trei ani, vor fi primele notate de agentiile de rating cu calificativul maxim, “AAA”. Obligatiunile ar urma sa fie tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti la inceputul lunii octombrie.
In afara de B.M., si alte institutii au anuntat ca sunt pregatite sa emita obligatiuni denominate in lei. Printre ele se afla Banca de Dezvoltare a Germaniei, cu o emisiune in valoare de 100 de milioane de lei, cat si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o emisiune in lei echivalentul a 50 milioane dolari. Dintre bancile romanesti, BRD a anuntat ca ar putea emite o emisiune de obligatiuni in valoare totala de 500 milioane lei.

Autor: Radu Georgescu