Piata valutara a fost destul de calma ieri, evolutie care s-a reflectat in modificarea redusa a cursului euro.
Daca vinerea trecuta euro a scazut cu aproape 2 bani, ieri aprecierea monedei nationale a fost de mai mica amplitudine, cursul coborand de la 3,5085 la 3,5042 lei.
“Lumea incepe sa se obisnuiasca cu licitatiile saptamanale ale BNR, prin care este absorbita lichiditatea in lei din piata. Asa ca fluctuatiile euro incep sa se reduca. Poate ca nici nu au mai intrat sume mari pe segmentul clienti sau al caselor de schimb, ca in zilele precedente, iar bancile care au avut de vandut au facut-o de vineri”, comenta un dealer bancar.
Piata valutara s-a deschis la cotatii de 3,5 – 3,5050 lei, valori care au reprezentat si minimul zilei, maximul fiind cel de 3,5080 – 3,5130 lei, inchiderea realizandu-se in jurul unei valori medii de 3,5075 lei.
Evolutia paritatii euro/dolar a adus o noua scadere a raportului dolar/leu, care a coborat de la 2,97 lei, joia trecuta, la 2,9340 lei.
Pe pietele internationale, paritatea a fluctuat in prima parte a zilei de ieri intre 1,1925 si 1,1972 dolari. Stabilitatea a fost o consecinta a lipsei investitorilor americani, care au sarbatorit Ziua Presedintelui. Analistii considera ca pietele au inceput sa se echilibreze dupa mai multe saptamani in care vanzarile de euro au abundat.
Pe piata londoneza a aurului pretul unciei de aur a urcat ieri dimineata la 556 dolari, dupa ce vineri seara el fusese cotat la 552 dolari.

Citeste si:  Rompetrol Rafinare a obtinut un profit de 71 milioane de dolari

Autor: Radu Georgescu