SIF Muntenia, ultima dintre cele cinci societati de investitii financiare care a raportat rezultatele financiare la sase luni, a obtinut in luna iunie un profit de 9,7 milioane de lei (aproape 2,7 milioane de euro).

Cea mai mare parte a acestui profit provine din dividendele incasate de BCR si BRD, cele mai mari banci din sistem, la care SIF Muntenia detine pachete de actiuni de 6%, respectiv 5,26%.

Profitul cumulat obtinut de SIF Muntenia in primele sase luni ale acestui an se ridica la 36,5 milioane de lei (circa 10 milioane de euro), de peste doua ori mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut.

De altfel, cu exceptia SIF Transilvania, toate celelalte societati de investitii financiare au raportat in primul semestru rezultate mult mai bune comparativ cu primele sase luni ale lui 2004.

SIF Oltenia a realizat in prima jumatate a acestui an cel mai mare profit dintre cele cinci societati de investitii financiare, 53,5 milioane de lei (14,6 milioane de euro), cu circa 90% mai mult fata de anul trecut.

Citeste si:  Rezervele mondiale de titei au fost subestimate

SIF Muntenia are totusi cel mai mic profit pe actiune la sase luni, circa 0,0453 lei. Principalul motiv pentru aceasta valoare scazuta este faptul ca SIF Muntenia are cel mai mare numar de actiuni dintre toate societatile de investitii financiare. Cel mai mare profit unitar il are SIF Moldova, cu 0,0952 lei/actiune, urmata de SIF Oltenia, cu 0,0923 lei/actiune.

Valoarea unitara a activului net al SIF Muntenia la sfarsitul lunii iunie era de 0,819 lei. Activul net al SIF Mutenia este evaluat in prezent la peste 183 de milioane de euro, cu circa 25% mai ridicat comparativ cu inceputul anului. Pe langa pachetele de actiuni detinute la cele mai mari doua banci din sistem, SIF Muntenia mai controleaza 12% din actiunile producatorului de medicamente Sicomed Bucuresti si 19,3% din capitalul social al Chimopar Bucuresti si are participatii la 87 de societati listate pe RASDAQ, precum si la peste 100 de societati necotate.

Citeste si:  Petrolul, cel mai scazut pret din ultimele doua luni

In ultimele luni au avut loc mai multe dispute privind conducerea SIF Muntenia. Intai a fost demisia lui Teodor Mihaescu din functia de presedinte al Muntenia Invest, societatea care administreaza activele SIF Muntenia, apoi s-a produs si demisia lui Ulm Spineanu de la conducerea Grupului Financiar Muntenia, detinut de salariatii SIF Muntenia, care este principalul actionar al Muntenia Invest. Pe de alta parte, unul dintre principalii actionari ai SIF Muntenia, omul de afaceri Catalin Chelu din Galati, care controleaza conform ultimelor informatii existente pe piata aproape 10% din actiunile SIF Muntenia a cerut renuntarea la societatea de administrare si preluarea acestei activitati direct de catre SIF Muntenia.

Ultima tranzactie cu actiunile SIF Muntenia s-a realizat ieri la pretul de 1 leu/actiune, in urcare cu 1,5% comparativ cu sedinta precedenta. De la anuntarea ordonantei privind majorarea pragului de detinere la SIF-uri, actiunile SIF Muntenia, s-au apreciat cu 16,3%. La pretul de 1 leu/actiune, capitalizarea bursiera a societatii este 226,7 milioane de euro.

Citeste si:  Finantari europene de 400 mil. euro pentru transferul serviciilor de transport