Linia de cale ferata Bucuresti Baneasa-Fetesti, componenta a Coridorului IV Pan-European, va fi reabilitata. Lucrarea este declarata de interes national si de utilitate publica, printr-o Hotarare adoptata de Guvern in sedinta de saptamana trecuta.

Pentru realizarea acestei lucrari este necesara exproprierea, pentru cauza de utilitate publica, a 377.000 mp de terenuri proprietate privata a unor persoane fizice si consilii locale din judetele Ilfov si Calarasi si din municipiul Bucuresti.

Expropriatorul este statul roman prin Compania Nationala de Cai Ferate „CFR” – SA, aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Propunerea pentru expropriere prin clauza de utilitate publica a fost facuta dupa o cercetare prealabila efectuata de o comisie numita in acest scop, in baza HG nr.1325 din 27.10.2005.

Teritoriul Romaniei este traversat de trei dintre cele 10 coridoare de transport europene – coridoarele IV, VII si IX. Coridorul IV Pan-European are traseul principal: Berlin-Nurnberg-Praga-Budapesta-Constanta/Istambul/Thessaloniki.

Pe teritoriul Romaniei, componenta feroviara a Coridoriului IV Pan-European are traseul principal: Curtici-Arad-Sighisoara-Brasov-Bucuresti-Constanta.

Pe tronsonul de cale ferata care va fi reabilitat (Bucuresti Baneasa-Fetesti) se vor asigura si conditiile pentru circulatia cu viteza mai mare pe acest traseu, de la 160 km/h la 200 km/h, cu adaptari ulterioare minime, in special pentru instalatiile de semnalizare, telecomunicatii si linie de contact.

Hotararea Guvernului va fi adusa la cunostinta publica si prin afisare la sediile consiliilor locale ale sectorului 1 si sectorului 2, municipiul Bucuresti, la sediile consiliilor locale ale oraselor Voluntari si Pantelimon, si la sediile consiliilor locale ale comunelor Dobroiesti, Branesti, judetul Ilfov.

De asemenea, la sediile consiliilor locale ale oraselor Fundulea, Lehliu Gara si la sediile consiliilor locale ale comunelor Belciugatele, Tamadau Mare, Sarulesti, Ileana, Nicolae Balcescu, Lehliu, Dor Marut, Dragos Voda, Dragalina, Petrisoru, Stefan cel Mare, judetul Calarasi si la sediul consiliului local al municipiului Fetesti, judetul Ialomita.