Inca un motiv de bucurie (Ati uitat? A venit primavara!) pentru tinerii care vor sa-si cumpere sau sa-si construiasca o locuinta proprie sau pentru cei pusi pe afaceri, care au de gand sa cumpere un apartament pentru a-l inchiria (sa scape de servici sau sa aiba un ban in plus). Raiffeisen Bank are acum un centru specializat pentru acordarea de credite imobiliare. Iar daca e specializat, cum altfel se pot acorda imprumuturile decat rapid, cu toate informatiile, consultanta si documentele necesare la indemana, ba mai pui ca n-ai nevoie nici de carte de munca. Iar ca primavara sa para vara mai avem si o dobanda promotionala de 7,5% la creditele in euro, dar numai pana la sfarsitul lui mai. Dar haideti mai bine pana la ghiseu sa vedem concret in ce consta oferta bancii.

Centru specializat de credite ipotecare

Raiffeisen Bank a anuntat miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, lansarea primului centru de credite imobiliare din Romania, Raiffeisen Bank Casa Ta! Alte 5 locatii specializate pe credite imobiliare vor fi deschise in tara, pana la sfarsitul anului 2006.

Banca va continua sa acorde consultanta in continuare in cadrul sucursalelor sale, in fiecare dintre acestea existand persoane care vor putea oferi informatiile necesare despre creditul imobiliar. Insa in cadrul acestui centru vor lucra exclusiv specialisti in credite imobiliare care vor putea
da toate datele despre acest produs. Ideea de la care s-a plecat a fost aceea de a acorda o atentie deosebita celor care se afla in cautarea unui credit de investitii imobiliare. Clientii vor primi astfel date despre tipul de credit care se potriveste profilului lor, valoarea pe care o pot obtine sau vor fi consiliati in privinta intocmirii dosarului.

Dobanda promotionala de 7,5% la creditele in euro

Creditul imobiliar Casa Ta beneficiaza de o promotie speciala. Pana la data de 31 mai 2006, dobanda este de 7,5 % la creditele in EUR, urmand ca dupa aceasta data, dobanda la care este acordat creditul in EUR sa fie de 9 %. Nivelul dobanzii va varia in functie de evolutia pietei. Creditele in EUR si in USD vor putea fi contractate la o valoare a dobanzii de 9 %, in timp ce creditele imobiliare in moneda nationala au o dobanda ceva mai mare, de 11, 5 %.
Creditul este destinat achizitionarii de imobile sau terenuri, construirii, extinderii, modernizarii de locuinte sau case de vacanta.
Am aflat ca acest tip de credit se acorda atat in lei, cat si in EUR sau USD, plecand de la o suma minima de 5.000 EUR si ajungand pana la 200.000 EUR, echivalentul in lei sau USD.

Citeste si:  Cartierul latin: o investitie de 450 mil. euro in Ghencea

Si romanii care lucreaza in strainatate vor putea lua credite ipotecare

Banca nu impune un salariu minim de la care sa fie acordat creditul. Fiecare client are posibilitatea sa primeasca un imprumut in functie de veniturile sale.
Sunt acceptate mai multe tipuri de venituri, in afara celor obtinute din salariu. Comisioanele, chiriile, dividendele pot fi luate in calcul atunci cand se stabileste valoarea creditului, insa procentul difera de la o persoana la alta. Se spera ca in curand sa fie reglementata situatia veniturilor obtinute in afara granitelor tarii pentru ca acei care obtin venituri peste hotare, si vorbim de cele legale, sa poata contracta un credit imobiliar.
Creditul se acorda pe o perioada minima de 3 ani, in timp ce perioada maxima este de 25 de ani. Persoanele trecute de prima tinerete vor avea la dispozitie o perioada mai scurta in care vor trebui sa restituie imprumutul.
Avansul minim solicitat de banca este cel devenit deja o constanta a majoritatii bancilor, si anume 25 % din pretul de vanzare-cumparare sau din valoarea intregului proiect.
Asupra imobilului sau asupra unor bunuri imobile aflate in in proprietatea solicitantului sau a unor terti va fi instituita o ipoteca de rang 1 care va reprezenta garantia pentru creditul acordat de banca.

Spune adio creditului cu cartea de munca

Banca a incercat sa simplifice pe cat posibil documentatia necasara obtinerii unui credit imobiliar. Si a facut si primul pas in aceasta directie. Una dintre consilierele centrului mi-a confirmat ca banca nu solicita copia de pe cartea de munca. Sunt necesare insa alte documente: actele de identitate ale solicitantului si co-debitorului, in original si copie, certificatul de casatorie, adeverinta de salariu si vechime in munca, pentru solicitant si co-debitor. Acestia trebuie sa lucreze de cel putin 3 luni la actualul loc de munca si sa aiba o vechime minima de 12 luni.

Acestor documente li se adauga cele ale imobilului: acte de proprietate, schitele planului cadastral, extrasul din Cartea Funciara. In cazul cumpararii unei locuinte, banca solicita si un pre-contract de vanzare-cumparare.

Citeste si:  Toamna ansamblurilor rezidentiale

Prima zi! Si sistemul a functionat!

Am ales sa vorbesc cu consiliera bancii in termeni concreti pentru ca sa avem o idee clara asupra beneficiilor de care s-ar putea bucura orice client care trece pregul noului centru.
Pentru o valoare a unui apartament de 50.000 EUR si dispunand de un avans de 15.000 EUR, este nevoie ca banca sa suporte diferenta, adica 35.000 EUR. La un venit lunar net de 3.000 RON, as avea de platit, in conditiile in care aleg si perioada de rambursare maxima, de 25 de ani, o rata lunara de 258.65 EUR. Valoarea dobanzii luate in calcul a fost de 7,5 %. Toate aceste date se regasesc intr-un grafic de rambursare pe care l-am primit la sfarsitul discutiei.
La o valoare a dobanzii de 9 % se schimba datele problemei. Rata luanara ar fi in acest caz mai mare, si anume de 293.72 EUR.

Anul si comisionul

Prima dintre cele 300 de rate va fi mai mare. La fel si ratele platite la inceperea unui nou an de rambursare a creditului. Concret: un comision de administrare de 1 % este perceput de banca in fiecare an si se aplica la soldul ramas.
Cel mai mare comision se plateste o data cu prima rata. La cei 258.65 EUR reprezentand rata se adauga comisionul de 1 % din creditul acordat, adica 350 EUR. Reiese astfel o suma totala de 608.65 EUR. Incepand cu al doilea an, comisionul scade intrucat soldul creditului descreste si el.

Rambursarea anticipata isi are pretul sau

Pentru rambursarile anticipate se percepe un comision de 3 %. O astfel e rambursare nu este posibila decat daca dispui de valoarea a minimum 3 rate, insemnand 775.95 EUR.

Fara alte comisioane

Pentru obtinerea unui credit imobiliar, nu se plateste un comision de analiza a documentatiei, iar in dreptul comisionului de avaluare imobiliara se regaseste doar un zero. Imobilul este evaluat in mod gratuit, toate costurile fiind suportate de catre banca.

Dar cu asigurare

Obtinerea unui credit imobiliar este conditionata de incheierea unor asigurari. O asigurare de viata si o asigurare a imobilului sunt absolut necesare. Acestea vor fi cesionate in favoarea bancii.

Banca iti da timp sa-ti gasesti casa

Dac nu te afli in situatia fericita de a fi gasit deja o casa in momentul in care ajungi la banca, mai ai o sansa. Primesti o scrisoare de presolvabilitate, valabila 30 de zile, prin care banca se angajeaza sa-ti acode creditul. Ai astfel un ragaz de 30 de zile sa-ti cauti o casa. Daca nu reusesti sa te incadrezi in intervalul celor 30 de zile, trebuie sa o iei de la capat si sa depui un nou dosar.

Citeste si:  Apartamentele vechi din Bucuresti se vor ieftini din cauza complexelor rezidentiale

Ai obtinut creditul. Cum platesti ratele?

Dupa ce intregul proces de gasire a casei, de obtinere a creditului s-a incheiat, singura grija care ti-a mai ramas este aceea de a-ti achita in mod constiincios datoria fata de banca. Deplasarea la banca nu va fi decat un pretext de a mai iesi din casa ca sa faci miscare daca esti ceva mai sedentar. In cazul in care esti o persoana ocupata, scapi de un drum in plus. Ai posibilitatea de a opta pentru plata automata a ratelor lunare din contul curent.
Indiferent insa daca esti o persoana sedentara sau una activa, ratele trebuie platite. Si pe cat posibil si la timp. Daca intarzii timp de 5 zile, banca nu te pedepseste, adica nu platesti o dobanda penalizatoare. Dupa aceasta perioada, pot sa inceapa adevaratele probleme. Banca iti trimite o scrisoare prin care iti reaminteste ca ai un angajament ce trebuie respectat. Mai departe, exista un departament special in cadrul bancii care se va ocupa de tine.

Programare la medic, la stilist… Si de ce nu si la banca?

Programarea se poarta si te scapa de neplaceri. Fie ca mergi la medic, fie la un salon de infrumusetare. Acum si bancile adopta aceasta metoda.
Pentru a fi sigur ca nu va trebui sa astepti in momentul in care ajungi la acest centru, iti poti face o programare din timp. Ai posibilitatea sa optezi pentru o anumita ora din intervalul 9.00- 18.30, de luni pana vineri. Sau te poti programa in intervalul prelungit, pana la ora 20.00, la 0800 803 03 03 (numar apelabil gratuit din reteaua Romtelecom).

Centrul de credite imobiliare Raiffeisen Bank Casa Ta este deschis publicului incepand cu data de 23 martie 2006, la adresa: B-dul Decebal, Nr. 16, Bloc S 5, sector 3, Bucuresti.