Stocul de spatii pentru birouri a crescut, in 2005, cu circa 150.000 mp fata de anul anterior, reprezentand o crestere de 40%. In acelasi timp, pentru anul acesta se previzioneaza o marire a stocului cu 200.000 mp.
Zona preferata de investitorii interesati de dezvoltarea proiectelor mari ramane, in continuare, zona de nord, potrivit estimarilor facute de specialistii companiei imobiliare Regatta. Pe de alta parte, vestul Bucurestiului, incepand din Cotroceni, Splai, Semanatoarea, inclusiv Bulevardul Timisoara, devine din ce in ce mai interesant pentru dezvoltatorii de birouri. Astfel de investitii, altele decat in cea de nord, duc la o descongestionare a orasului si la echilibrarea ofertelor.
In 2006 se vor construi in majoritate imobile din clasa A, dotate cu toate facilitatile necesare chiriasilor. Spatiile deschise per nivel, arhitectura ce permite separarea accesului intre anumite nivele, locuri de parcare subterane sunt numai elementele din topul caracteristicilor celor mai solicitate de chiriasi. “Anul 2005 a fost marcat de o schimbare in mentalitatea companiilor care au realizat ca un element important in felul in care sunt percepute este sediul. Ca sa fii perceput pe masura business-ului trebuie sa functionezi intr-un spatiu adecvat”, apreciaza Mihaela Raducanu, director la Regatta.

Citeste si:  Apartamentele noi sunt mai ieftine decat cele din blocurile vechi

Chirii in stagnare

In conditiile in care cererea este mare, iar oferta mai degraba restransa, nivelul chiriilor pentru spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti inregistreaza cea mai inalta cota in comparatie cu tarile vecine. Pentru cladirile de birouri de clasa A nivelul chiriilor este in prezent de 18-20 euro/mp, in timp ce pentru imobilele de clasa B chiriile sunt intre 12-16 euro/mp, sume similare cu cele practicate in 2005. Stagnarea este cauzata in principal de lipsa ofertelor de pe piata. Astfel, daca la finele anului trecut Varsovia oferea un stoc de spatii moderne de peste 2 milioane de metri patrati, Budapesta si Praga depaseau un milion, Bucurestiul oferea doar 600.000 de metri patrati de spatii de birouri la standarde inalte.

In 2007 atingem nivelul Ungariei

Pentru anul integrarii in Uniunea Europeana sunt asteptate a intra pe piata alte 19 cladiri de birouri, astfel ca Bucurestiul ar putea sa atinga nivelul actual al dezvoltarii Cehiei sau Ungariei, potrivit estimarilor specialistilor companiei Eurisko. Acest nivel scazut de dezvoltare a segmentului de birouri, corelat cu o cerere tot mai mare si pe fondul suprasaturarii pietelor central-europene, a determinat o rata de ocupare ridicata, astfel ca majoritatea spatiilor de birouri a caror constructie a debutat anul trecut au fost preinchiriate in totalitate. Potrivit specialistilor Eurisko, nivelul chiriilor va scadea in urmatorii ani cu 5-6%, in conditiile unei concurente de mai mari dimensiuni.

Citeste si:  Zona Comerciala Baneasa - Shopping City prinde contur

Telecomul, chiriasi frecventi

Chiriasii cei mai frecventi raman companiile de IT si telecom, in proportie de 40%. Institutiile financiare ocupa cam 30% din spatiile de birouri disponibile, prestatorii de servicii – 15%, firmele de consultanta, media si companiile farmaceutice ocupa cam 10%. In conditiile in care cererea este mare, iar oferta mai degraba restransa, nivelul chiriilor pentru spatiile de birouri de clasa A din Bucuresti inregistreaza cea mai inalta cota in comparatie cu tarile vecine. Potrivit estimarilor specialistilor, nivelul chiriilor va scadea in urmatorii ani cu 5-6%, in conditiile unei concurente mai acerbe.

Autor: Adelina Vlad