Certificatul energertic va avea caracter obligatoriu pentru persoanele fizice, de la 1 ianuarie 2010. Actul constituie o evaluare facuta de catre un auditor desemnat de MTCT, care evalueaza gradul de rezistenta al cladirilor, fiind oferite si solutii pentru termoizolatia imobilelor.
Conform legii, persoanele juridice au obligatia sa aiba acest certificat, in cazul vanzarii-cumpararii sau construirii unei cladiri noi, de la 1 ianuarie 2007, a declarat Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si pentru amenajarea teritoriului, citat de Rompres. Certificatul energetic va putea fi obtinut doar daca in imobile exista o centrala termica performanta, locala sau de cartier, dar si daca vor fi reparate racordurile si partea de distributie, a afirmat Emilia Cernea Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici din Romania.
“Pe partea de cladire, este nevoie de termoizolatie, este nevoie sa aplicam acest strat suplimentar de material, care micsoreaza pierderile de caldura de la interior spre exterior, iar ferestrele cu o singura foaie de geam, de asemenea, contribuie la pierderi majore din partea cladirii, acestea pot fi inlocuite cu formule noi, performante”, a explicat Emilia Cernea Mladin.
Pretul unei expertize termice in momentul de fata este de 2-4 euro pentru un metru patrat.
Autor: Liviu Florea