Exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase au crescut anul trecut cu 11%, până la un nou maxim istoric, impulsionate de o creştere a preţurilor, iar tendinţa ar urma să continue şi în acest an, pe măsură ce consumatorii chinezi revin în restaurante şi îşi reiau călătoriile, a anunţat marţi Federaţia exportatorilor francezi de vinuri şi băuturi spirtoase (FEVS), transmite Reuters.

Vânzările peste hotare de vin şi băuturi spirtoase, a doua categorie de produse exportate de Franţa după aeronautică, au crescut cu 10,8% în termeni de valoare, până la un nou record de 17,2 miliarde de euro, a precizat FEVS.

În termeni de volum însă, exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase au scăzut cu 3,8% din cauza unei producţii slabe de vin în anul 2021, ca urmare a pagubelor provocate de îngheţ precum şi problemelor de logistică, a adăugat FEVS.

Produsul cu cele mai bune performanţe a fost şampania, în cazul cărora exporturile au crescut cu 8,5% în termeni de volum şi cu 20% ca valoare. De asemenea, după o creştere explozivă în ultimii doi ani, exporturile de coniac s-au majorat şi în 2022 cu 9% în termeni de valoare, dar au scăzut cu 4% în termeni de volum.

Citeste si:  Avocatul lui Nastase, implicat in reprimarea revolutiei la Timisoara

Exporturile spre SUA, de departe cea mai mare piaţă pentru vinurile şi băuturile spirtoase franceze, au crescut cu 14%, până la 4,7 miliarde de euro şi în prezent sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din valoarea totală a exporturilor franceze de vin şi băuturi spirtoase. “Statele Unite şi-au confirmat rolul de forţă motrice din spatele exporturilor franceze de vin şi băuturi spirtoase”, a declarat preşedintele FEVS, Cesar Giron.

Exporturile spre Marea Britanie, a doua cea mai importantă piaţă pentru Franţa, au crescut cu aproape 7% în termeni de valoare, până la 1,7 miliarde de euro, ajutate şi ele de inflaţie.

În schimb, restricţiile impuse în contextul pandemiei de COVID-19 în China au afectat anul trecut exporturile franceze de vin şi băuturi spirtoase în acea regiune, însă Cesar Giron se aşteaptă la o revenire în acest an după ce Beijingul a ridicat restricţiile.

“Restaurantele şi hotelurile sunt pline, oamenii vor să se vadă unii cu alţii, aşa că mă aştept la o revenire în lunile următoare în ceea ce priveşte exporturile de vin şi băuturi spirtoase în China”, a spus preşedintele FEVS. Acesta a adăugat că o revenire a călătoriilor ar urma de asemenea să impulsioneze vânzările din duty free-uri.

Citeste si:  Importurile au crescut cu 5% mai repede decit exporturile