Cei 87 de ani de la infaptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia au fost sarbatoriti ieri de romanii din toata tara. Mai mult sau mai putin, pentru ca, daca in Bucuresti oamenii au inceput sa se adune inca de la ora 8.00 in Piata Arcului de Triumf pentru a prinde un loc cat mai bun de unde sa poata privi parada, in alte colturi de tara, interesul pentru manifestarile organizate de Ziua Nationala a fost ceva mai scazut.

Astfel, la Arad nu au fost mai mult 100 de persoane care sa participe la depunerile de coroane de la mormintele celor trei corifei ai Marii Unirii din cimitirul aradean “Eternitatea”, iar la Bistrita s-a inregistrat o prezenta la fel de scazuta. Acolo doar oficialitatile s-au hotarat sa sarbatoreasca ziua de 1 Decembrie, chiar si pe ploaie. In centrul municipiului Targu-Jiu, la ceremoniile organizate de autoritatile locale cu ocazia Zilei Nationale s-au adunat aproape 1.000 de gorjeni, care au asistat la discursurile politicienilor aflati la putere si mai apoi la o slujba religioasa si un spectacol. In acest an, la kilometrul 0 al orasului Miercurea Ciuc s-a organizat pentru prima data in ultimii ani o ampla parada cu trupe de militari si masini de jandarmi, politie si pompieri, la care au asistat peste 1.000 de localnici. La Constanta, interes mai mare au manifestat revolutionarii si veteranii, numarul lor fiind mai mare decat al politicienilor prezenti, iar in Piata Tricolorului din Targoviste, la ceremoniile militare si religioase obisnuite cu aceasta ocazie au venit aproximativ 800 de oameni.

Rebegiti de frig si cu zambetele inghetate pe fata, politicienii prezenti la Alba Iulia au fredonat in cor imnul national, fiecare cat s-a priceput. In fata publicului si a sustinatorilor cu pancarte inscriptionate cu insemnele catorva partide, toti au mimat “consensul national” si au reusit sa se abtina de la orice discurs “de infierare”. Doar PSD, respectandu-si statutul de partid de opozitie, s-a desprins de programul oficial, delegatia social-democrata depunand separat coroane de flori la statuia lui Mihai Viteazul. Ei au protestat fata de decizia autoritatilor locale din Alba, care au organizat acest ceremonial cu o zi in urma. Hotararea oficialilor judeteni a starnit nemultumirea liderilor PSD Alba, dar si discutii contradictorii intre autoritatile din Alba, in interiorul Aliantei D.A. “In general, este o greseala sa elimini momente din istoria Romaniei, de aceea PSD a considerat ca nu este normal ca Mihai Viteazul sa nu fie cinstit”, a declarat purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu.

Citeste si:  Normele de aplicare a Codului Fiscal au fost adoptate de Guvern

Un tur al Romaniei, de ziua ei

1 Decembrie, asa cum a fost

Oamenii simpli s-au bucurat mult mai mult decat politicienii de Ziua Romaniei. Numai ca vremea nefavorabila si – in unele orase – lipsa de interes a celor care ar fi trebuit sa se ocupe mai amplu de organizarea manifestarilor ocazionate de cea mai importanta aniversare nationala le-a lasat multor romani un gust amar, facandu-i sa ramana in fata televizoarelor.

In Bucuresti, manifestarile au inceput inca de dimineata, cel mai asteptat moment fiind Parada militara nationala, care a adunat in Piata Arcului de Triumf peste 10.000 de privitori. Ceremonia a fost deschisa la ora 11.00 de intonarea Imnului national, insotita si de tragerea a 21 de salve de artilerie. Parada propriu-zisa nu a inceput decat dupa ce presedintele Traian Basescu a depus o coroana de flori la Arcul de Triumf. Defilarea unitatilor din structura de aparare a tarii a fost deschisa de purtatorii a noua drapele de epoca ale unor mari unitati militare cu traditie in Armata Romana. Prin fata celor trei presedinti de dupa 1989 ai Romaniei, a personalitati ale vietii sociale si culturale si a membrilor corpului diplomatic, au defilat peste 700 de militari din fortele terestre, aeriene si navale, din cadrul Serviciului Roman de Informatii si Serviciului de Protectie si Paza. Primii care au defilat au fost militarii Regimentului 30 Garda si Protocol “Mihai Viteazul”. Lor le-a urmat Batalionul 26 Infanterie “Scorpionii Rosii”, care au executat misiuni de mentinere a pacii in Angola, Kosovo, Irak si Afganistan, precum si militarii Batalionului 2 Infanterie Calugareni, prima unitate operationala a Armatei Romane care a participat la misiuni de pace sub egida ONU. Defilarea militarilor a fost urmata de tehnica militara de ultima ora aflata in dotarea Armatei Romane. In timpul paradei terestre, mai multe avioane de lupta si elicoptere militare au survolat Piata Arcului de Triumf. La finalul ceremoniei, marea nemultumire a celor prezenti a fost timpul prea scurt alocat acestui moment.

Citeste si:  Finantele garanteaza pentru Hidroelectrica

Romanii din Arad, Bistrita si Deva au preferat sa stea in casa

Aproximativ 200 de persoane au fost prezente la manifestarile din Arad, din care jumatate au fost doar autoritati si directori de institutii publice, populatia participand in numar mic din cauza ploii. Autoritatile au depus coroane de flori la mormintele celor trei corifei ai Unirii de la 1918. Mormintele acestora se afla in cel mai mare cimitir local, iar la manifestari au participat si descendenti ai celor trei.

Tot pe seama ploii a fost pusa si lipsa bistritenilor de la festivitatile organizate de autoritatile locale cu ocazia Zilei Nationale. In afara de reprezentanti ai institutiilor statului si ai partidelor politice, nimeni nu s-a inghesuit sa vada parada din Piata Centrala, la care au participat jandarmii, garda de onoare si un detasament al Brigazii 81 Mecanizate Bistrita. De la festivitati a lipsit chiar si prefectul judetului, Szilagyi Ioan, care s-a aflat la Alba Iulia.

Prezenta la fel de scazuta de Ziua Nationala a fost si la Deva, unde au participat aproximativ 100 de persoane, dintre acestea majoritatea fiind oficialitati care au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor de la Catedrala Ortodoxa.

Citeste si:  Leasingul va trece pe second-hand

La Targu Jiu au defilat politistii comunitari

Desfiintarea unitatilor militare din judet a facut ca anul acesta, in locul soldatilor, prin fata reprezentantilor administratiei locale din Targu Jiu sa defileze cu masinile din dotare politisti comunitari si echipaje mixte de politisti si jandarmi.

Festivitatile de la Miercurea Ciuc s-au desfasurat in fata Monumentului Ostasului Roman din centrul municipiului, la manifestari luand parte si un grup de tineri de la Seminarul Teologic Ortodox din Buzau, care au purtat drapeluri tricolore si au intonat cantece patriotice si religioase.

Dupa intonarea Imnului de stat, rostirea discursurilor oficiale si savarsirea unei slujbe religioase, autoritatile locale si judetene, veteranii de razboi si reprezentantii principalelor institutii si partide politice din judet au depus coroane si jerbe de flori la monumentul din Piata Tricolorului.

Festivitatile de aici s-au incheiat cu o ampla parada cu trupe de militari si masini de jandarmi, pompieri si politie.

Avansari in grad la Jandarmeria Romana

Jandarmeria Romana a profitat de Ziua Nationala si a avansat in grad, pentru rezultate foarte bune obtinute in activitate, 229 de jandarmi inaintea indeplinirii stagiului minim obligatoriu. Alti patru ofiteri ai Detasamentului de jandarmerie care actioneaza in provincia Kosovo au fost inaintati in grad in mod exceptional, iar inspectorul general al Jandarmeriei Romane a fost avansat la gradul de general maior cu doua stele, prin decret prezidential.

Autor: Alexa Aurelia