Solicitarile clientilor, dar si concurenta existenta în piata obliga developerii sa vina în permanenta cu proiecte tot mai interesante pentru imobilele pe care le dezvolta. Astfel, pe lânga locatie, suprafata, pret si finisaje, potentialii clienti dornici de a-si achizitiona o locuinta într-un ansamblu rezidential au un nou criteriu de selectie: facilitatile oferite de dezvoltatori.

Un restaurant, un bar, o cafenea, o piscina, o spalatorie, o sala de receptie sunt unele dintre cele mai importante facilitati oferite de marii dezvoltatori viitorilor proprietari. În piata exista si proiecte rezidentiale completate de zone destinate spatiilor de relaxare si de petrecere a timpului liber, precum sala de fitness, teren de tenis, fotbal, baschet, miniteren de golf si, nu în ultimul rând, locuri de parcare în spatii special amenajate.

Un loc important în complexurile rezidentiale de lux a început sa îl ocupe si integrarea unui centru spa, unde viitorii rezidenti sa îsi poata petrece timpul liber, nefiind nevoie sa se deplaseze foarte mult. Totodata, dezvoltatorii imobiliari au început implementarea unui sistem numit Building Managment Sistem sau “casa inteligenta”.

Citeste si:  Aderarea va umple buzunarele proprietarilor de case luxoase

Functiile acestui sistem sunt de a controla, monitoriza si optimiza toate serviciile dintr-o cladire: încalzire, ventilatie, iluminare, acces control. Un astfel de ansamblu, care corespunde standardelor unei “cladiri inteligente”, este complexul Sara Sea View, din statiunea Neptun – Olimp.

De asemenea, unul dintre ansamblurile promovate în exclusivitate de compania EuroMetropola ce va beneficia de prezenta unui centru spa este Besta Residence. Proiectul se va dezvolta pe malul lacului Buftea si, spun reprezentantii companiei, într-una dintre cele mai apreciate zone rezidentiale din apropierea Capitalei, va cuprinde 8 resedinte private (vile P+1). “De acest centru spa vor putea beneficia si viitori proprietari ai unora dintre vilele care alcatuiesc minicomplexul Lake Village Residence, amplasat pe malul Lacului Zmeu, din apropierea orasului Buftea”, sustin reprezentantii EuroMetropola.

Distanta mare fata de centrul orasului, compensata de alte facilitati

Diferenta dintre facilitatile ansamblurilor rezidentiale din interiorul Capitalei si cele ale proiectelor de locuinte din vecinatatea Bucurestiului, adauga specialistii EuroMetropola, este data de spatiul disponibil alocat pentru a pune în valoare complexurile rezidentiale.

Citeste si:  Eurisko: Casele si terenurile se vor scumpi

În cele mai multe cazuri, initiatorii proiectelor încearca sa compenseze distanta de centrul orasului si completeaza proiectele rezidentiale din zonele limitrofe cu multiple facilitati, dezvoltând mici orasele. În acest sens, cele mai multe facilitati oferite de un dezvoltator sunt întâlnite în cazul proiectelor de locuinte din vecinatatea Bucurestiului. Costurile suplimentare pentru aceste facilitati pot creste pretul final cu peste 20%, dar aceasta majorare difera în functie de zona si de diversitatea facilitatilor pe care initiatorul proiectului le ofera.

Diferenta de pret pentru facilitatile din ansamblurile dezvoltate în zona limitrofa Capitalei si cele similare din Bucuresti este de 30% – 40%, în unele cazuri putând chiar depasi 50%, dar valoarea apartamentului sau a vilei va fi diferita în functie de zona, sustin consultantii EuroMetropola. Astfel, apartamentele dintr-un imobil amplasat pe Soseaua Nordului, care beneficiaza de piscina, sauna si sala de fitness, se propun spre vânzare la preturi ce pornesc de la 3.500 – 4.000 de euro/mp, dar sunt si exceptii, acestea putând ajunge si la 8.000 – 8.500 de euro într-o zona precum Primaverii. Spre deosebire de acestea, proiectele rezidentiale din apropierea Capitalei se vând la preturi ce variaza între 1.000 – 2.500 de euro/mp.

Citeste si:  Neocity Group pune la bataie un miliard de euro pe piata imobiliara

În acest sens, în cadrul ansamblului Besta Residence, care va dispune de spatii de relaxare si recreere, precum spa si sala de fitness, locuintele se vând la pretul de 1.300 euro/mp. În ceea ce priveste complexul Sara Sea View din statiunea Neptun-Olimp, care dispune de BMS (Building Management System), sala de fitness complet echipata, sauna si jacuzzi, pretul de achizitie variaza între 900 si 1.400 de euro/mp.

Autor: Marius Covache