Debutul Bursei de Valori Bucuresti in anul 2007 a fost peste nivelul asteptarilor reprezentantilor pietei de capital. Investitorii s-au intors din vacanta cu un apetit crescut de cumparare, ceea ce a dus principalele titluri listate la cresteri peste asteptari. “Ne asteptam ca 2007 sa fie un an mai bun decat 2006 pentru piata de capital, insa cresterile vor veni din noile listari care vor avea loc anul acesta si din diversificarea instrumentelor financiare. In plus, odata cu aderarea la Uniunea Europeana, BVB si-a deschis portile si catre investitorii care pana acum tranzactionau doar in statele membre. Aderarea Romaniei va stimula cu siguranta investitiile in Romania”, a declarat Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti. Valoarea tranzactiilor din sedinta de ieri s-a ridicat la 96,15 milioane de lei.

Cresteri peste asteptari

Entuziasmul investitorilor la cumparare a tinut pe tot parcursul sedintei, cele mai cautate titluri fiind si in aceasta zi titlurile societatilor de investitii financiare. “Sedinta a fost in tiparul primelor zile de tranzactionare din luna ianuarie, insa cresterile inregistrate de emitenti au fost peste asteptari. Volumele de tranzactionare au fost destul de bune in aceasta prima sedinta, iar interesul pentru Bursa se va mentine si in zilele urmatoare”, a declarat Iulian Panait, presedintele KTD Invest.
Valoarea de tranzactionare a societatilor de investitii financiare a depasit media zilnica a tranzactiilor la BVB din 2006. Rulajele cu titluri SIF au insumat 67,05 milioane de lei, acoperind circa 70% din totalul tranzactiilor.

BET-FI surprinde cel mai mult

Indicele BET-FI a avut cea mai mare crestere, depasind asteptarile brokerilor. SIF au fost cele mai cautate actiuni din piata si au inregistrat cele mai bune castiguri. La deschiderea sedintei, cele cinci societati de investitii inregistrau cresteri de 3%, in timp ce la mijlocul zilei cresterea era de peste 6%. La inchidere, indicele BET-FI a ajuns la 68,440.09, in crestere cu 8,61% fata de ultima sedinta din 2006.
Cea mai buna crestere au avut-o titlurile SIF Transilvania, care s-au remarcat cu un avans de 10,74%, pe fondul unor rulaje in valoare de 12,22 milioane de lei. “Pentru zilele urmatoare nu pot decat sa se confirme asteptarile investitorilor. In piata exista optimismul lunii ianuarie, cand investitorii sunt obisnuiti cu cresteri importante”, a declarat Alin Brendea, directorul Prime Transaction. SIF Oltenia a fost cea mai tranzactionata companie, valoarea rulajelor ridicandu-se la 23,21 milioane de lei. Actiunile societatii au avut in sedinta de ieri un avans de 8,22%, pretul unui titlu ajungand la 3,82 lei. Si SIF Moldova a avut aceeasi soarta, titlurile societatii avand un avans de 7,65%, iar valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 18,8 milioane de lei.

BET creste cu 4,96%

Indicele celor mai lichide 10 titluri de la BVB a avut o crestere in prima sedinta a anului de 4,96%, ajungand la 8,449.36 de puncte. Pe sectorul farmaceutic, Antibiotice a inchis sedinta in crestere cu 6,4%, dupa ce la mijlocul zilei compania avea un avans de peste 5%. Titlurile Transelectrica au avut o crestere de 6,51%, pe fondul unor rulaje de 2,11 milioane de lei.
Indicele compozit al Bursei de Valori, BET-C, a avut o crestere de 5,05%, ajungand la 5.278,72 puncte.
Titlurile bancare s-au tranzactionat pe volume bune in prima parte a sedintei, Banca Transilvania fiind la un moment dat cel mai tranzactionat emitent. Titlurile TLV au ajuns la inchiderea sedintei la 1,07 lei, in crestere cu 5,94%. Valoarea tranzactiilor a ajuns la 6,95 milioane de lei. BRD a avut un avans mai mare, ajungand la 19,8 lei, in crestere cu 7,03%. Segmentul petrolier a avut o evolutie asemanatoare, astfel ca la inchiderea sedintei Petrom a ajuns la 0,605 lei, in crestere cu 7,08%, in timp ce Rompetrol Rafinare Constanta a avut un avans de 5,71%, pana la un pret de 0,0925 lei pe titlu.

Pe termen scurt, posibile corectii

Pe termen scurt, brokerii se asteapta la usoare corectii ale principalelor titluri. “Mai exista loc de cresteri, insa pe de alta parte, dupa aceste cresteri este posibila o evolutie mai agitata a Bursei, ceea ce ar aduce si corectii”, a precizat Brendea.
De aceeasi parere este si reprezentantul societatii KTD Invest, care estimeaza ca vor veni cateva sedinte de corectii.

Autor: Ramona Asiminei