Achizitionarea Bancii Comerciale Romane S.A. (BCR) de catre Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG (Erste Bank) este in sfarsit finalizata. Erste Bank a achizitionat 61,8825% din actiunile BCR de la Guvernul Roman, BERD si IFC in urma achitarii a 3,75 miliarde Euro.

Fondurile au fost transferate prin intermediul Citibank, care a actionat in calitate de agent escrow. Finalizarea tranzactiei de achizitionare marcheaza încheierea unui proces de privatizare în doua etape, în cadrul caruia, initial, au intrat în competitie noua banci europene.

“Vom incepe chiar de maine sa implementam un nou plan de business ambitios. Astfel, nu va trece mai mult de un an pâna când clientii nostri vor simti influenta apartenentei BCR la grupul Erste Bank în ceea ce priveste produsele si serviciile oferite la standarde de calitate europene”, a declarat CEO-ul Erste Bank, Andreas Treichl.

“Prin intermediul deja înfiintatelor birouri UE, dorim sa îi sprijinim pe clientii nostri sa acceseze fondurile europene în conditii favorabile, pentru a-si dezvolta business-ul cât mai rapid”, a adaugat Treichl.

Citeste si:  Petrolul a "alimentat" indicii bursieri cu pana la 1%

Prin achizitionarea BCR, Grupul Erste Bank adauga una dintre pietele cu cea mai mare crestere din regiune, Romania, retelei sale deja existente din Austria, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina. Cu un nou total de peste 15,6 milioane clienti, Grupul îsi va consolida în mod semnificativ pozitia, fiind una dintre cele mai importante institutii financiare din Europa Centrala si de Est (cu o cota de piata retail de aproximativ 15%) operând pe o piata cu aproape 120 milioane locuitori.

Andreas Treichl (CEO-ul Erste Bank) a preluat functia de Presedinte al Consiliului de Supraveghere. Manfred Wimmer (Responsabil cu Managementul de Programe la nivel de Grup în cadrul Erste Bank) a fost numit Vice Presedinte al Consiliului de Supraveghere.
Ceilalti membri ai Consiliului de supraveghere numiti de catre Erste Bank sunt Christian Coreth (Membru al Consiliului Director Erste Bank raspunzator pentru managementul riscului) si Herbert Juranek (Director al Diviziei de IT la nivel de Grup în cadrul Erste Bank), înlocuindu-i astfel pe fostii membri reprezentand AVAS (Gheorghe Ionescu si Joszef Birtalan), BERD (Oliver Greene) si IFC (Thomas Krayenbuehl).

Citeste si:  Ghioceii bancilor: creditul doar cu adeverinta de salariu

Fost presedinte al Consiliului Supervizor, Daniel Daianu a fost de acord sa ramana membru al Consiliului de supraveghere. Teodor Mihaescu (SIF Muntenia) si Mihai Fercala (SIF Transilvania) vor continua sa reprezinte SIF-urile în cadrul Consiliului de Supraveghere.

Sursa: SMART bank – www.SMARTbank.ro ©