– Actionarii Bursei de Valori Bucuresti au decis sa renunte la proiectul de fuziune cu Bursa Monetar-Financiara de la Sibiu
– In urmatoarele luni, BMFMS ar putea opera tranzactii cu actiuni, in timp ce la BVB vor fi efectuate operatiuni cu derivate. “Pe langadezvoltarea pietei futures, vom incepe pregatirea tranzactionarii de actiuni. Speram ca in urmatoarele luni sa realizam primele astfel de contracte”, a declarat Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu
– “Negocierile de fuziune dintre cele doua Burse ar putea fi reluate in viitor, insa in acest moment ramanem la decizia luata”, a mentionat presedintele BVB, Septimiu Stoica
Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri de la Sibiu isi vor continua existenta ca doua entitati paralele, conform deciziei actionarilor BVB, reuniti la Adunarea Generala Extraordinara. Actionarii s-au reunit sambata pentru a discuta, pe baza rapoartelor de evaluare a celor doua burse, procesul de fuziune dintre cei doi operatori de piata. “S-a discutat procesul de fuziune, iar raportul de paritate dintre cele doua burse, precum si atitudinea BMFMS ne-au facut sa decidem suspendarea fuziunii”, a declarat Septimiu Stoica, presedintele BVB. “Cele doua burse isi pot continua existenta in paralel fara sa intampine probleme. Si in tarile vecine s-a observat o tendinta de consolidare a burselor si de asta am incercat si noi, insa daca nu am reusit sa ajungem la o intelegere ne vom continua activitatea ca si pana acum”, a continuat Stoica.
De asemenea, conform oficialului BVB, valorile nominale ale actiunilor celor doua entitati sunt diferite, astfel ca raportul nu este favorabil bursei de la Bucuresti. Evaluarea independenta realizata de compania Ernst&Young indica un raport de 1 la 13 intre valorile de piata ale burselor de la Sibiu si Bucuresti, si a evaluat societatea Bursa de Valori Bucuresti la circa 80 milioane de euro, in timp ce BMFMS a fost evaluata la 6 milioane de euro. Inainte de fuziunea cu piata Rasdaq, de la sfarsitul anului trecut, PricewaterhouseCoopers a evaluat la 16 milioane de euro Bursa de Valori si la 1,05 milioane de euro Bursa din Sibiu. Actionarii societatii Bursa de Valori Bucuresti au participatii aproape egale, in timp ce la BMFMS detinerile variaza, cel mai ridicat procentaj, de 16%, fiind al societatii de brokeraj HTI Valori Mobiliare.
La BVB vin derivatele, la BMFMS – actiunile
Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu, a declarat ca decizia BVB de a nu continua procesul de fuziune a celor doua piete nu va afecta dezvoltarea pietei la termen. „In Germania exista 7 burse de valori si doar una de derivate, precizeaza Ancuta. Pe langa dezvoltarea pietei futures, vom incepe pregatirea tranzactionarii de actiuni, fiind autorizati drept operator de piata de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare. Speram ca in urmatoarele luni sa realizam primele contracte pe actiuni”. In prezent, la Bursa din Sibiu se tranzactioneaza instrumente financiare derivate, anume contracte futures si optiuni, pe actiuni si valute.
Totodata, Stoica a mentionat ca BVB va putea realiza operatiuni cu instrumente derivate, in cateva luni, dupa ce va incheia toate formalitatile necesare. “In perioada urmatoare, chiar in maxim cateva luni, vom putea realiza operatiuni cu derivate la BVB. Avem nevoie doar de suport pentru compensare, pe care il asteptam de la Casa de Compensare de la Sibiu. Doar de asta depinde procesul de tranzactionare derivate, insa, ca si in cazul ofertelor publice initiale, perioada se poate prelungi sau se poate scurta”, a spus presedintele BVB. In plus, conform noului cod al BVB, vor fi incluse pe piata reglementata si un sistem alternativ de tranzactionare (ATS), destinat societatilor care nu indeplinesc criteriile de listare pe piata principala, urmand sa fie modificate sectoarele si categoriile.
Negocierile ar putea fi reluate
Desi actionarii bursei bucurestene au votat impotriva fuziunii, exista sansa ca, in viitor, negocierile de consolidare a celor doua entitati sa fie reluate.
“In viitor, poate ca aceste negocieri vor fi reluate, insa in acest moment ramanem la decizia luata in cadrul AGEA”, a precizat oficialul BVB.
Fuziunea de principiu dintre cei doi operatori de piata autorizati de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a fost luata in primavara acestui an, prin absorbirea de catre BVB a BMFMS. Hotararea privind egalizarea detinerilor de actiuni ale brokerilor a fost una dintre conditiile aprobarii.
Petru Prunea ramane in Consiliul BVB
Petru Prunea, presedintele SSIF Broker Cluj-Napoca, a fost mentinut in functia de membru al Consiliului Bursei de Valori Bucuresti, conform deciziei actionarilor, care au aprobat si redarea dreptului de vot presedintelui SSIF Broker, transmite Mediafax. Membrii Consiliului Bursei au decis, la finele lunii iulie, sa-i suspende dreptul de vot lui Petru Prunea in privinta problemelor legate de strategia pietei. Decizia a fost luata considerandu-se ca a aparut un conflict de interese dupa ce Prunea a sustinut ideea convocarii unei AGA la Bursa din Sibiu pentru a aproba, printre altele, infiintarea unei piete de actiuni la Sibiu, separata de cea de la Bucuresti. SSIF Broker este membru fondator al Bursei de Valori Bucuresti.
Autor: Ramona Asiminei