Majoritatea oamenilor detin o sursa de venit (indiferent de valoarea acesteia), ceea ce, in teorie, le permite sa faca economii. Cu toate acestea, doar 5 din 10 romani reusesc sa economiseasca lunar, in timp ce doar 3 dintre acestia o pot face pe termen lung si in mod constant. Ideea de baza de la care se poate porni este legata de compararea ofertelor (vertaa tarjouksia), indiferent de domeniul de care discutam (ca este sectorul de activitate in care prestam serviciile pentru care suntem remunerate ori ca se discuta despre acele locuri din care ne facem cumparaturile). 

Atunci cand analizam si alegem optiunea cea mai avantajoasa pentru noi (care ne permite sa cheltuim mai putin sau sa castigam mai multi bani) inseamna ca facem economii sau beneficiem de crearea unor premize favorabile pentru a economisi. 

De ce nu reusesc toti romanii sa faca economii lunar?

Unii dintre romani se declara neinteresati de economisire, dintr-un motiv bazat pe diminuarea dobanzilor practicate de catre banci la depozitele in lei si valuta, in timp ce altii invoca motive legate de stilul de viata pe care l-au adoptat si care nu le mai ofera si alte alternative financiare, ce le pot permite sa faca economii. Printre motivele invocate de acestia se numara datoriile acumulate anterior (daca ai un credit de consum de 2000 euro (kulutusluotto 2000e) trebuie sa-l rambursezi in rate lunare, ceea ce inseamna ca banii pe care i-ai fi economisit sunt redirectionati catre achitarea debitului) sau lipsa unei surse de venit suficient de mari pentru a permite economisirea. 

Citeste si:  Indicii bursieri ating noi maxime istorice

Pentru o mare parte dintre romanii care nu reusesc sa economiseasca, lipsa insusirii unui comportament financiar sanatos este principalul obstacol in calea asigurarii unei sume de bani pusa de-o parte in fiecare luna. Atat timp cat nu reusesc sa-si stabileasca o lista de prioritati atunci cand isi incaseaza salariul, acestia nu vor reusi sa faca economii. O mare problema este legata de faptul ca romanii intai isi platesc debitele lunare obligatorii si abia apoi se gandesc ca la sfarsitul lunii sa puna de-o parte banii care le raman dupa achitarea tuturor cheltuielilor de peste luna. 

Cea mai sigura cale de a face economii este de a-ti stabili suma pe care intentionezi sa o economisesti si sa o socotesti o cheltuiala obligatorie. In acest mod, deja vei fi depozitat banii stabiliti spre a fi economisiti inca din momentul in care ti-ai incasat salariul, vei fi configurat sumele de plata pentru acoperirea costurilor lunare necesare sustinerii stilului de viata, iar restul de bani ii vei utiliza intr-un mod cat mai calculat, dar liber de orice ingradire financiara. 

Citeste si:  Boom la Bursa de Valori

Nu este deloc dificil sa economisesti, mai ales atunci cand ti-ai setat asteptarile in mod corect; economisirea nu inseamna o fortare a propriei persoane in vederea asigurarii unor sume de bani mai mari decat posibilitatea de a produce. Inseamna ca tu trebuie sa se bazezi pe niste sisteme clare de valori financiare, care sa-ti permita sa strangi bani de-a lungul unei luni, fara sa fie nevoie de vreun efort din partea ta. In acest mod, o sa ai parte de un ritm de economisire sustinut, constant si avantajos pe termen indelungat!