Dupa ce turismul de pe litoralul romanesc a fost distrus prin nenumaratele scandaluri privind plajele, securitatea si conditiile din hoteluri, iar imaginea Deltei a fost grav sifonata din cauza isteriei provocate de gripa aviara, Tariceanu spera sa mai salveze macar o parte a turismului in acest an: Delta Dunarii. Premierul Calin Popescu Tariceanu a lansat sâmbata actiunea „Hai în Delta!“, o initiativa menita sa scoata Delta Dunarii la lumina, prin turism si ecologizare, dupa ce în ultimii ani activitatile turistice de aici au înregistrat pierderi foarte mari, informeaza NewsIn.

In timpul peregrinarilor din zona, premierul a declarat ca este „impresionat negativ de faptul ca vilele amenajate de-a lungul Dunarii nu respecta specificul ambiental”, exemplificandu-si afirmatia prin „constructiile cu acoperis de tabla, si nu din stuf sau alte materiale specifice zonei”. Tariceanu a adaugat ca „Delta continua sa fie si astazi o zona de frumusete unica, transformata in perioada comunista intr-un loc de activitate economica. Trebuie sa ne hotaram daca protejam Delta sau o transformam intr-o zona in care activitatile economice sa fie in draci”, informeaza Mediafax.

Citeste si:  Productia de carne de pasare s-a dublat

Calin Popescu Tariceanu a venit în Delta Dunarii însotit de ministrul mediului, Sulfina Barbu, de presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, de ambasadori, dar si de jurnalisti straini si români. Oficialii au vizitat padurea Letea si s-au vor plimbat cu salupa pe ruta Sulina-Sfântu-Gheorghe. Actiunea guvernantilor a fost gândita pentru a da turistilor români si straini încredere ca Delta Dunarii este o buna destinatie pentru vara aceasta, în pofida amenintarii gripei aviare. Aceasta in conditiile in care autoritatile locale si cele din turism considera ca turismul în Delta Dunarii, o destinatie foarte cautata de români si cetateni straini, a înregistrat mari pierderi din cauza gripei aviare.

Guvernul se implica in reabilitarea Deltei

Guvernul va contracta de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei un imprumut in valoare de 22,6 milioane de euro pentru proiecte de reconstructie ecologica si de atragere a investitiilor de mediu in Delta Dunarii, fonduri care se adauga celor 7,5 milioane de lei inclusi deja in bugetul pe acest an al Ministerului Mediului. Programul de promovare a Deltei prevede, printre altele, amenajarea unor porturi turistice in Tulcea, Murighiol si satul Crosan, cu un volum de investitii estimat la 7,4 milioane de euro si ulterior in Sulina, Sfantu Gheorghe si Maliuc, cu investitii de 5 milioane de euro.

Citeste si:  Incasari de 200 milioane de euro din turismul de evenimente

Autor: Otilia C. Lungu