“Decizia prin care autoritatile suedeze i-au acordat lui Gregorian Bivolaru azil si, implicit, permis de sedere permanenta in aceasta tara (asa-numitul PUT – Permanentuppehalltillstand) au starnit reactii dintre cele mai diverse in randurile opiniei publice suedeze. Majoritatea mijloacelor de informare in masa din Suedia au tratat problema in mod neutru, multumindu-se a relata doar faptul ca Guru a primit azil si atat.”

«Ramanerea sa in cadrul Curtii Supreme este imorala»

Pana la ora inchiderii editiei, Biroul de Presa al instantei supreme suedeze nu ne facuse cunoscute comentariile sale privind implicarea judecatorului Thorsson in cazul lui Guru. Presedintele Curtii Supreme, Bo Svensson, a refuzat sa comenteze subiectul. Printre putinii care au avut curajul sa aiba, in acest caz, o opinie transanta, a fost procurorul-sef Sven-Erik Alhem: “Eu personal nu pot sa mai am incredere intr-un judecator vinovat de cumpararea de servicii sexuale. Ramanerea sa in cadrul Curtii Supreme este imorala. Nu mai exista decat o singura solutie: aceea ca Thorsson sa aleaga singur sa plece”, a declarat Alhem.

Citeste si:  EDF Services da in judecata statul la Washington

Mai multe comentarii au fost facute, de asemenea, cu privire la felul in care isi face treaba Justitia din Rominia, socotita ca fiind “una dintre cele mai corupte din Europa”.

Pentru noi, romanii, nimic nou la acest capitol. Au facut exceptie de la regula sobrietatii tipice presei scandinave cateva dintre cele mai citite ziare suedeze. Cotidianul “Aftonbladet” (in traducere “Foaia de dupa-amiaza” – n.r.) a fost singurul care a publicat un articol prin care a laudat decizia autoritatilor suedeze, de a respinge cererea de extradare formulata de Romania si de a-i permite lui Gregorian Bivolaru sa ramana pentru totdeauna in Suedia. Editorialistul Staffan Heimerson (altfel, un gazetar care se bucura de destul prestigiu in Suedia si care e socotit un fel de Ion Cristoiu al nordicilor) i-a luat apararea lui Bivolaru, intr-un articol de opinie intitulat “Yoga, noua noastra infractiune contra statului”, pedaland pe ideea ca e absurd sa condamni pe cineva “care nu are alta vina decat aceea ca practica yoga”. Anchetele autoritatilor romane impotriva lui Guru au fost asemanate de Heimerson cu represiunile la care supune Germania biserica scientologica si cu persecutiile autoritatilor de la Beijing la adresa membrilor sectei Falun Gong.

Citeste si:  Facturi cu 50% mai mari iarna aceasta, la bloc

“Dupa cum vad eu lucrurile, in scurt timp vor cere azil (in Suedia – n.r.) si vegetarienii, nudistii si filatelistii”, a conchis Heimerson. In contextul presei suedeze, insa, opiniile sale au facut nota discordanta de aproape toate celelalte.

Nu vom sti niciodata daca e vinovat sau nu

Cum era, probabil, de asteptat, au existat multe reactii ostile indulgentei cu care statul suedez a tratat solicitarea de azil a lui Gregorian Bivolaru. Cele mai vehemente luari de pozitie au apartinut membrilor dreptei politice de la Stockholm. Ziarul “Den Svenske” (“Suedezul”, in traducere – n.r.) a punctat faptul ca acordarea – discutabila, din punctul de vedere al publicatiei – a azilului si al permisului de sedere permanenta in Suedia nu reprezinta, in nici un caz, un cazier in alb pentru Bivolaru. Daca acesta se face sau nu vinovat de infractiunile pentru care statul roman doreste sa il judece “nu vom sti niciodata, pentru ca pentru Bivolaru a fost de-ajuns sa calatoreasca in Suedia pentru a scapa de proces”, cred jurnalistii de la “Den Svenske”.

Citeste si:  Apartamentele din Bucuresti s-au ieftinit cu pana la 30%

Autor: Sorin Simion