Saracele motoare diesel! In 1980 acestea aveau o reputatie proasta datorita zgomotului produs, a mirosului urat si a efectului nociv pe care il aveau. Uneori acestea scoteau nori de fum negru, iar daca le vedeai in miscare aratau, miroseau si se auzeau ca niste obiecte generatoare de boli in tot orasul.

Desi acum motoarele diesel sunt mult mai putin nocive si mult mai eficiente, ca sa nu mai vorbim de nesemnificativele emisii de gaze, in ochii americanilor ele nu pot concura cu motoarele hibride. In lume diesel-urile sunt cunoscute drept cele mai eficiente masini din punct de vedere al consumului.

In America se asteapta ca popularitatea masinilor pe motorina sa creasca, mai ales ca modelele hibride isi pierd din actualitate. Consumatorii sunt „flamanzi” dupa masini cu un consum redus iar diesel-ul reprezinta un pion important. In Europa diesel-urile compacte de gasesc pretutindeni. Europenii pot cumpara versiuni diesel pentru cele mai extravagante masini: Range Rover SUV de la Land Rover sau BMW seria 7 sedan.

Masinile cu motor diesel sunt de actualitate in Europa dar rare in America pentru mai multe motive. Unul dintre aceste motive ar fi reactia exploziva pe care a avut-o mass-media pentru hibrizi, lasand la o parte diesel-ul.

Citeste si:  Mazda a realizat vanzari record in China

Diesel-ul este un motor bazat pe un derivat din petrol care produce o putere mai mica decat cele pe injectie. Americani sunt ing
raditi cand vine vorba de masini diesel. In urmatoarele randuri va vom prezenta ce masini diesel pot fi cumparate de catre acestia si ce masini nu pot fi gasite decat in Europa.

Diesel-uri care pot fi cumparate in America:

Hummer H1
Motorizarea diesel standard pentru H1 este cea de 6.6 l cu 300 CP. Institutul E.P.A. nu a publicat un consum al acestei masini insa rezultatele nu se arata incurajatoare.

Jeep Liberty
Jeep Liberty este un SUV care intra in categoria masinilor care nu prea pot duce prea multa munca de teren. De fapt acest model intra in categoria masinlor diesel care pot fi cumparate in Europa. Motorizarea diesel nu este folosita pentru a urca stancile ci pentru a aduce consumatorilor un alt tip de motor. Jeep Liberty are un motor in patru cilindri.

Citeste si:  China vrea sa vanda masini in Europa si SUA

Mercedes-Benz Clasa E
Singura masina de lux disponibila in varianta diesel este Mercedes-ul E320 CDI. Aceasta se conduce la fel ca si varianta pe benzina insa beneficiile sunt semnificative. E320 are cu 25% mai putina putere decat varianta E350, dar are un cuplu cu 65% mai mare.

Volkswagen Golf 1.9L TDI
Volkswagen are un motor de 1.9 l cu 100 CP in patru cilindri oferit in trei variante. Motorul ofera americanilor posibilitatea de a face cumparaturi in stil european.

Volkswagen New Beetle TDI
Modelului Beetle i-ar fi de folos cateva aspecte mai interesante. In zilele noastre cand carburantul costa deja destul de mult, varianta diesel pentru Beetle ar atrage cumparatorii acestui model.

Diesel-uri care nu pot fi cumparate in America:

Audi A6
Vehiculele prezentate in aceasta categorie sunt cele mai dorite de americani insa, din pacate, nu au ca optiune varianta diesel pentru America. Aceste cinci masini diesel sunt disponibile doar in Europa si includ frumosul sedan A6.

Citeste si:  Constructorii europeni de automobile se unesc impotriva UE in problema emisiilor de CO2

BMW seria 7
Pretul seriei 7 se inghesuie in 6 cifre pentru americani. Din pacate insa, piata americana nu este disponibila si pentru varianta diesel.

Land Rover Range Rover
Range Roverul de la Land Rover reprezinta una dintre cele mai luxoase SUV-uri si este disponibil in varianta diesel in Europa si Australia.

Mercedes-Benz clasa S
Noul Mercedes-Benz sedan va iesi la vanzare la mijlocul lunii februarie in Statele Unite. Soferii europeni spre deosebire de cei americani sunt obisnuiti cu varianta diesel la modelele Mercedes incepand de la clasa C.

Volvo XC90
Volvo XC90 reprezinta unul dintre cele mai de lux SUV-uri. Motorul diesel in cinci cilindri are 163 CP .