Dupa ani de cresteri considerabile, se asteapta ca, in sfarsit, producatorii de automobile sa scada putin preturile masinilor noi.

In 20 de ani, pretul unei masini noi a crescut atat de mult incat doar 2% dintre gospodarii isi vor putea permite una in 2023. Varsta medie a acestora? 55 de ani, fata de 44 de ani in anii ’90, potrivit cifrelor Observatoire Cetelem.

Da, in 2023, masinile vor fi scumpe. Foarte scumpe. Prea scumpe. Intre 2000 si 2020, cresterile de preturi au crescut de doua ori mai repede decat inflatia in Uniunea Europeana. In acelasi timp, “efectele inflatiei asupra consumatorilor nu au fost compensate de cresterile salariale”, explica Matthias Heck de la Moody’s pentru Le Parisien.

Astfel, vanzarile s-au prabusit in volum. Dar nu si in valoare. Stellantis, Renault, Ford si GM au inregistrat profituri record in ultimele luni, vanzand mai putine masini, dar la un pret mult mai mare. Iar sosirea masinilor electrice le-a ajutat enorm. In medie, un vehicul electric costa cu 10.000 de euro mai mult decat echivalentul sau cu combustie interna.

Citeste si:  GM redeseneaza interiorul masinilor Opel

Dar acele zile au trecut. Daca vor sa continue sa creasca, producatorii de automobile vor trebui sa accepte preturi mai mici.

Tesla lanseaza razboiul preturilor

Tesla a inteles acest lucru. In fata concurentei agresive din partea Chinei, compania americana a decis sa faca o schimbare de pret in primavara anului 2023, cu reduceri de pret de pana la 10.000 de euro. La anuntarea celor mai recente rezultate ale companiei, Elon Musk a reiterat dorinta de a mentine o politica agresiva de preturi intr-o perioada in care inflatia inca loveste lumea, chiar daca asta inseamna sa reduca putin marjele.

Volvo, care se afla acum sub egida gigantului chinez Geely, a lasat de asemenea sa se inteleaga ca va reduce preturile pentru noile sale vehicule. Ce se intampla cu ceilalti?

Luca de Meo, directorul general al Renault, a declarat ca vor exista “mai putine oportunitati de a creste preturile intr-un mediu deflationist”. Cu alte cuvinte, argumentul inflatiei folosit pentru a justifica cresterile de preturi nu va mai fi valabil in 2024. Cu toate acestea, nu se pune problema de a “porni un razboi al preturilor”, dupa cum a spus directorul financiar al companiei, desi Renault va acorda cu siguranta “o mica marja de manevra preturilor, continuand sa imbunatateasca marjele”.

Citeste si:  LOGAN - o editie cu adevarat limitata

Stellantis (Peugeot, Jeep, Fiat) intentioneaza, de asemenea, sa isi “protejeze” marjele. Dar, in loc sa creasca preturile, grupul vrea sa “reduca costurile”. Daca concurentii incep un razboi al preturilor, “vor avea probleme inaintea noastra”, a declarat Carlos Tavares, seful Stellantis, care vizeaza in mod clar Tesla. In fine, la Volkswagen, a fost lansat un “program de competitivitate” pentru a face fata “intensificarii concurentei”.

Dar cum ramane cu consumatorul? Ferdinand Dudenhöffer, director al Center Automotive Research, explica faptul ca “acum este momentul ca concurenta cu discount sa se instaleze si ca marjele sa scada”. Aceasta este o veste buna pentru consumatori, intr-un moment in care guvernul se pregateste sa inaspreasca regulile privind bonusul ecologic, cu riscul de a incetini vanzarile de vehicule electrice.

 

Sursa: https://www.presse-citron.net/faut-il-sattendre-a-une-baisse-des-prix-des-voitures-neuves/