Liderul companiilor de asigurari generale din Romania, Allianz-Tiriac, a introdus un nou sistem de calcul al costului asigurarii auto Casco, a carui principiu este urmatorul: pretul asigurarii se stabileste nu doar in functie de tipul si pretul masinii, ci si de profilul fiecarui sofer. Mai precis, soferii in varsta, cei casatoriti, in general soferii prudenti, care nu produc multe accidente, vor plati mai putin pentru o asigurare, pe cand cei care fac multe accidente vor scoate mai multi bani din buzunar. In acest fel, compania spune ca face dreptate sociala (fiecare plateste dupa cate pagube a produs), dar in acelasi timp isi va reduce costurile cu despagubirile platite asiguratilor. Valoarea despagubirilor a depasit in ultimul timp pe cea a primelor de asigurare incasate. In concluzie, firma spune ca va oferi soferilor cuminti cele mai ieftine asigurari de pe piata, pe cand celor nazdravani, care produc multe accidente, le vor fi oferite asigurari mai scumpe decat la alte firme.

Ca urmare a introducerii noului sistem, Allianz prognozeaza ca 50% dintre clientii sai vor plati pentru o asigurare auto casco in medie cu 10% mai putin, in timp ce alti 10% dintre clienti vor ramane cam la acelasi pret. Restul de 40% dintre clientii Allianz vor fi nevoiti sa scoata din buzunar cu 10-15 procente mai mult la polita Casco. Dintre acestia, cam 10% vor avea costuri mult mai mari cu asigurarea, a
sa incat Allianz se asteapta chiar sa plece la alte companii, pentru ca fac parte din categoria soferilor care produc foarte multe accidente, iar compania are costuri foarte mari de pe urma lor.

Citeste si:  Cum se orienteaza furnizorii de piese?

Dar cum se calculeaza pretul asigurarii casco prin noul sistem? „Nimeni nu va putea sa stie cu exactitate, pentru ca este vorba de un calcul matematic, care ia in considerare mai multe elemente, precum starea civila sau varsta. Din statistici rezulta ca oamenii casatoriti sunt mai responsabili decat celibatarii, asadar au mai putine accidente si in consecinta vor plati mai putin pentru ca vor produce mai putine daune”, a spus a spus directorul general al Allianz-Tiriac, Cristian Constantinscu, intr-o conferinta de presa sustinuta miercuri, 19 iulie 2006, cu ocazia lansarii unui nou sistem de ofertare a politelor auto casco pentru persoanele fizice.

De asemenea, a precizat el, varsta are o influenta foarte mare. Conform statisticilor, persoanele cu varsta de pana in 25 de ani produc foarte multe accidente, pe cand persoanele mai in varsta au mult mai putine. Asta inseamna ca pentru a acoperi daunele celor care produc accidente, iau din buzunarul celor care nu produc. In consecinta, dupa noul sistem, cei care produc mai multe accidente vor plati mai mult.

„Suntem constienti ca 10% dintre clientii nostri care produc multe accidente s-ar putea s-ai pierdem, sa treaca la alte firme de asigurari, din cauza majorarii primelor”, a precizat Constantinescu.

Si storicul pozitiv, adica lipsa accidentelor, are o influenta foarte mare asupra calcularii valorii primei.

Costul asigurarii este corelat cu profilul individual de risc. Astfel, valoarea primei de asigurare determinata de:
1. Informatii referitoare la autovehicul
– marca
– model
– valoare de nou
– vechime
– caracteristici tehnice (putere, capacitate cilindrica etc.)
– dotari suplimentare
– sisteme de siguranta

Citeste si:  In 2021, modelul iconic 911 nu mai este cel mai vandut model Porsche

2. Informatii referitoare la persoana asigurata
– varsta
– stare civila
– localitatea de resedinta
– vechimea permisului de conducere
– destinatia, frecventa si modul de utilizare a autovehiculului
– conduita în trafic

Actualul sistem este foarte flexibil si transparent, spune Cristian Constantinescu, directorul Allianz. Noua oferta a companiei privind asigurarea Casco cuprinde 12 niveluri de prima (12 variante de pret a asigurarii) in functie de nivelul fransizei. Cu cat fransiza acceptata de client este mai mare, cu atat pretul politei de asigurare este mai mic. De exemplu, a spus seful Allianz, pentru o fransiza de 2%, reducerea pretului asigurarii poate ajunge la 40-50 de procente.

„Acceptarea fransizei este un lucru la care clientii speram sa se gandeasca”, a spus Constantinescu.

De ce vrea firma de la clientii sai sa accepte fransize? Pentru ca in acest fel isi reduce foarte mult costurile cu despagubirile, in special la pagubele de valori mici. „Pentru firma de asigurari, costurile administrative sunt la fel si in cazul daunelor de 100 de dolari, si in cazul celor de 10.000 de dolari”, spune Constantinescu. Costul de administrare este fix, nu are legatura cu marimea daunei.

„Vrem sa eliminam costul de administrare pentru o dauna de 20 de euro, iar profitul sa-l impart cu clientii, pentru ca acestia sa fie tentati sa accepte fransiza”, spune directorul Allianz.

Citeste si:  Ce este un electromotor, cat de important este si cand trebuie schimbat?

Veniturile din asigurarile auto ale firmelor de asigurari au fost impresionante, ca urmare a cresterii in fiecare an, din 2002 pana in 2005, cu peste 65% a ponderii veniturilor din asigurarie auto in totalul pietei asigurarilor. Dintre acestea, mai mult de jumatate le reprezinta politele Casco.

In acelasi timp insa, daunalitatea, adica daunele platite de firmele de asigurari in cazul accidentelor sau furturilor auto, a avut de asemenea o evolutie pozitiva ca volum, dar negativa din punct de vedere al afacerilor firmelor de asigurari, a caror profitabilitate s-a inrautatit.

„Asigurarile auto, cu o cota de 68% din totalul asigurarilor, domina piata asigurarilor generale, profitabilitatea sau neprofitabilitatea acesei linii de biznis influentand astfel piata totata a asigurarilor”, spune Constantinescu.

“Asigurarea casco este cea mai importanta linie de biznis din punctul nostru de vedere”, a adaugat el.

El a precizat ca si celelalte companii de asigurari concurente vor trebuie sa accepte sa schimbe sistemul de ofertare cu privire la asigurarile Casco.

Allianz Tiriac, cea mai mare companie de asigurari din Romania, detine suprematia pe piata asigurarilor auto, cu o cota de 26% reprezentand asigurari auto obligatorii de raspundere civila (RCA) si casco.