Marii contribuabili au obligatii neplatite catre stat in valoare de 7,8 miliarde de lei noi in trimestrul II al acestui an * Suma reprezinta o diminuare a restantelor cu 1,3 milioane de lei noi comparativ cu sfarsitul primului trimestru * Cele mai mari datorii se acumuleaza la bugetul de asigurari sociale de stat (pensii) * Topul celor mai mari datornici continua sa fie dominat de marile societati de stat.
Bugetul de pensii este suntat de marile firme

Datoriile la stat ale marilor contribuabili au scazut, in trimestrul II al acestui an, cu aproximativ 13.000 de miliarde de lei vechi comparativ cu primul trimestru. La sfarsitul lunii iunie 2005, datoriile totale catre stat ale marilor contribuabili totalizau 7,8 miliarde de lei noi (78.000 de miliarde de lei vechi), suma care reprezinta aproximativ 2,1 miliarde de euro, calculate la cursul BNR din data de 28 iunie. Comparativ, la sfarsitul lunii martie 2005, marii datornici acumulasera restante catre stat de aproape 84.000 de miliarde de lei vechi. La sfarsitul anului trecut, aceste restante atingeau aproape 95.000 de miliarde de lei. Datoriile la stat ale marilor contribuabili sunt actualizate trimestrial si publicate pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor. Restantele sunt publicate pe bugete: bugetul de stat (care colecteaza impozitul pe venit, pe profit, TVA, accize etc), bugetul asigurarilor sociale de stat (pensii), bugetul asigurarilor pentru somaj si bugetul asigurarilor pentru sanatate. Cele mai mari datorii, de peste 3,63 miliarde de lei noi, continua sa fie acumulate la bugetul de pensii, iar cele mai mici restante, de aproximativ 353 de milioane de lei noi, sunt inregistrate la bugetul asigurarilor de sanatate. |n acelasi timp, la sfarsitul primei jumatati a acestui an, bugetul de stat inregistra datorii de 3,36 miliarde de lei noi, iar bugetul asigurarilor de somaj acumulase restante de peste 463 milioane de lei noi. Una dintre cele mai importante masuri anuntate de toate Guvernele in vederea diminuarii taxarii fortei de munca si, implicit a datoriilor la bugete, vizeaza reducerea contributiilor sociale platite de angajat si angajator pentru un salariu brut. Actualul ministru al Finantelor, Ionut Popescu, anunta recent ca aceste contributii vor scadea, pana in 2008 – 2009, la 40% din salariul brut, in conditiile in care, in acest moment, aceste impozite reprezinta 49,5% din venitul brut. Primul pas in acest sens va fi facut anul viitor, cand CAS va scadea cu doua – trei puncte procentuale.

Citeste si:  Iliescu le arata "talharilor" din PSD pisica Roman

Companiile miniere, restantiere fruntase
Topul datornicilor la bugetul de stat nu s-a schimbat foarte mult nici raportat la cel de la sfarsitul anului trecut si nici la cel de la sfarsitul lunii martie a acestui an, fiind in continuare dominat de marile regii de stat. Astfel, cel mai important restantier continua sa fie Compania Nationala a Huilei (CNH), cu datorii de aproape 575 de milioane de lei noi, urmata de Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA – 383,1 milioane de lei noi, Societatea Comerciala de Producere a Energiei Electrice si Termice Termoelectrica – 344,3 milioane de lei noi si Societatea Comerciala pentru Inchiderea si Conservarea Minelor – 332 milioane de lei noi. Pentru toate aceste companii fiscul a inceput procedurile de executare silita in vederea recuperarii datoriilor. Aceste proceduri merg de la vanzarea de active pana la blocarea conturilor. Cat priveste bugetul de pensii, topul celor mai importanti datornici este asemanator, numai ca se inverseaza putin locurile “fruntase”. Astfel, cele mai mari restante au fost acumulate de Societatea Comerciala pentru |nchiderea si Conservarea Minelor – 836,9 milioane de lei noi, urmata de CFR SA – 666,8 milioane de lei noi, Tractorul Brasov – 261,4 milioane de lei noi si Compania Nationala a Huilei – 183,1 milioane de lei noi.

Lista marilor datornici a fost publicata, pentru prima data, pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor la sfarsitul lunii mai a anului 2003. La vremea respectiva, din cele peste 1400 de firme considerate mari contribuabili, 516 aveau datorii catre bugetul de stat in valoare totala de 69.400 miliarde de lei (circa 2,15 miliarde de dolari la vremea respectiva). Lista datornicilor este actualiza trimestrial, iar companiile care isi achita integral datoriile vor fi eliminate de pe lista in termen de 15 zile de la plata.

Venituri mai mari la buget
Pe de alta parte, in primul semestru din 2005, veniturile celor patru bugete gestionate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), respectiv bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor sociale de somaj si bugetul fondului national unic de asigurari de sanatate au crescut cu 18,16% comparativ cu perioada similara a anului trecut. In perioada ianuarie – iunie 2005, incasarile celor patru bugete au totalizat 376.083 miliarde de lei vechi. Cele mai importante incasari, in valoare de aproape 239.500 de miliarde de lei, au fost consemnate la bugetul de stat. Bugetul asigurarilor sociale de stat (pensii) a strans peste 85.000 de miliarde de lei in primele sase luni, bugetul fondului de asigurari de sanatate a colectat peste 40.600 de miliarde de lei, iar bugetul asigurarilor pentru somaj a inregistrat venituri de 10.600 de miliarde de lei.

Citeste si:  Factura europeana in Romania - schimbarile aduse de aderare

Statul a executat de 700 de milioane de euro
Potrivit Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), in primele sase luni din acest an statul a incasat peste 25.500 de miliarde de lei vechi (circa 696 milioane de euro) din executarile silite ale datornicilor, suma care reprezinta o crestere cu 49,2% fata de perioada similara a anului trecut. Cele mai importante sume provin din executarile silite ale firmelor mici si mijlocii, care au adus la buget peste 15.000 de miliarde de lei, in timp ce executarile marilor societati cu datorii au adus venituri de 6300 de miliarde de lei. Executarea silita a rau-platnicilor persoane fizice a adus bugetului putin peste 400 de miliarde de lei. Din cele peste 25.500 miliarde de lei provenite din executari, aproape 18.000 de miliarde au fost incasate de stat dupa comunicarea somatiilor de plata, iar 4700 de miliarde au fost incasate prin decontarea popririlor asupra conturilor datornicilor.

De la inceputul anului, ANAF a blocat conturi bancare in valoare de peste 60.500 de miliarde de lei si a comunicat somatii privind obligatii bugetare restante in valoare totala de aproape 59.000 de miliarde de lei.

In primavara acestui an, Guvernul a decis, prin ordonanta de urgenta, sa nu mai acorde nici un fel de facilitati fiscale (esalonari, reesalonari) la plata obligatiilor catre stat. Sistemul esalonarilor a fost catalogat drept “pagubos” de premierul Calin Popescu Tariceanu, avand in vedere ca a permis datornicilor sa foloseasca bugetul pe post de cea mai ieftina banca. Facilitatile acordate pana acum firmelor datornice vor fi mentinute, numai daca acestea vor respecta calendarul de plata a restantelor. In plus, Executivul a amendat si Legea falimentului, noile prevederi ale actului normativ permitand conversia datoriilor in actiuni numai cu acordul creditorilor. Potrivit oficialilor romani, aceasta decizie a fost adoptata pentru ca statul sa nu se mai “trezeasca” din creditor actionar fara sa isi fi dat acordul, cum s-a intamplat la Rafo.

Citeste si:  Anticipatele ar aduce un parlament cu patru partide

Topul primilor 10 mari datornici la bugetul de stat

Societatea Valoarea datoriilor (RON) Observatii

1. Compania Nationala a Huilei 574,9 mil. s-a inceput exec. silita

2. CFR SA 383,1 mil. s-a inceput exec. silita

3. Termoelectrica SA 344,3 mil. s-a inceput exec. silita

4. Soc. Com. Inchidere

si Conservare Mine 332 mil. s-a inceput exec. silita

5. Uzina Mecanica Orastie 77,3 mil. in administrare speciala

6. Electroputere Craiova 77,2 mil. in administrare speciala

7. Tractorul Brasov 73,4 mil. in administrare speciala

8. CN Romarm Bucuresti

(Fil. Uzina Mecanica Cugir) 71,9 mil. in administrare speciala

9. ICMRS 69,8 mil. inlesniri la plata

10. Vitivinicola Basarabi 53,4 mil. s-a inceput exec. silita

Sursa: Ministerul Finantelor Publice

Topul primilor 10 mari datornici la bugetul de asigurari sociale de stat (pensii)

Societatea Valoarea datoriilor (RON) Observatii

1. Soc. Com. Inchidere

si Conservare Mine 836,9 mil. s-a inceput exec. silita

2. CFR SA 666,8 mil. s-a inceput exec. silita

3. Tractorul Brasov 261,4 mil. in administrare speciala

4. Compania Nationala a Huilei 183,1 mil. s-a inceput exec. silita

5. Mittal Steel Galati 127 mil. inlesniri la plata

6. Rulmentul Brasov 105,6 mil. in administrare speciala

7. ICMRS 96,6 mil. inlesniri la plata

8. Republica 75 mil. in administrare speciala

9. Fortus 65,8 mil. s-a inceput exec. silita

10. Metalurgica 44 mil. s-a inceput exec. silita