Dupa sesiunea de negocieri derulate recent cu Guvernul Romaniei, Fondul Monetar International (FMI) a transmis, printr-un comunicat, o serie ampla de concluzii cu privire la evolutia economica a tarii noastre in ultimul an, precum si recomandari punctuale in foarte multe domenii de activitate.

In amplul document remis mass-media, expertii FM au zugravit in culori sumbre tabloul macroeconomic al Romaniei: dezechilibrele “continua sa se amplifice”: cresterea economica a incetinit, inflatia se mentine la un nivel ridicat, deficitul de cont curent a crescut, avantajul competitivitatii externe s-a redus, creditul continua sa inregistreze o crestere puternica.

In plus, chiar daca Fondul admite ca Guvernul a consolidat fiscalitatea, atentioneaza ca politicile din sectorul public au sporit cererea interna, adica au creat inflatie. “Politica monetara pare sa fie mult impovarata de obiective conflictuale, subminand capacitatea BNR de a-si atinge obiectivele de inflatie”, se puncteaza in comunicatul remis de FMI.

Crestere economica de numai 4% in 2005

“Cresterea Produsului Intern Brut (PIB) real pentru 2005 este estimata la 4%. Pe langa scaderea accentuata a productiei agricole din cauza inundatiilor, cresterea productiei industriale a incetinit semnificativ, partial din cauza eliminarii contingentelor la comertul cu produse textile pe plan mondial.

Citeste si:  Termenul de depunere a ofertelor pentru BCR, prelungit

Cererea interna a inregistrat o crestere puternica, datorita cresterii accentuate a consumului”, atentioneaza comunicatul Fondului. Dupa aplicarea unor politici economice adecvate, cresterea economica ar putea ajunge la 5-6%, cred expertii straini.

Urmatoarele optiuni ar putea fi avute in vedere: majorarea TVA, reconsiderarea nivelului cotei unice de impozitare, extinderea bazei de impozitare, majorarea taxelor administrative, majorarea impozitelor pe proprietate si imbunatatirea administrarii veniturilor.

Fiscalitate restrictiva si dezinflatie

“Politica fiscala restrictiva ar trebui sa ramana punctul central al strategiei macroeconomice a Romaniei, in special date fiind perspectivele privind influxurile de capital si cresterea puternica a sectorului privat”, considera specialistii FMI. In acest scop, misiunea FMI recomanda realizarea unui buget echilibrat pe 2006, obtinerea unor surplusuri pe termen mediu. Totodata se apreciaza ca este necesara consolidarea permanenta a bazei veniturilor.

“Urmatoarele optiuni ar putea fi avute in vedere: majorarea TVA, reconsiderarea nivelului cotei unice de impozitare, extinderea bazei de impozitare, majorarea taxelor administrative, majorarea impozitelor pe proprietate si imbunatatirea administrarii veniturilor”, se precizeaza in documentul citat.

Citeste si:  Comertul auto si vanzarea de carburanti - cele mai profitabile afaceri

Intarirea politicilor macroeconomice va crea insa premisele pentru “reluarea procesului de dezinflatie” fara a fi exercitate presiuni excesive asupra cursului de schimb, se mai spune in comunicatul Fondului. Pentru reducerea inflatiei, FMI recomanda marirea dobanzilor de catre BNR, deoarece “inca mai este loc pentru acomodarea unei aprecieri suplimentare a leului”.

Pretul gazelor, prea mic in viziunea FMI

Fondul reproseaza autoritatilor romane ca pretul gazelor din productia interna este de numai 37% din pretul de import. In consecinta, expertii recomanda anuntarea calendarului de majorare a preturilor practicate la gazele din productia interna pentru a se ajunge la pretul de import pe termen mediu, dar oferind timp firmelor pentru a se adapta la noile preturi.

Tot la “reprosuri” dau nastere si amendamentele aprobate de Parlament pentru modificarea Codului Muncii, care “nu reusesc sa elimine unele dintre principalele cauze ale rigiditatii fortei de munca”. In consecinta, FMI apreciaza ca se impune modificarea Codului Muncii, inclusiv eliminarea reglementarilor privind obligativitatea contractelor colective de munca la nivelul partilor care nu au semnat aceste documente. In alta ordine de idei, la capitolul restructurari FMI recomanda continuarea privatizarii CEC, a producatorilor de energie electrica si a altor companii mai mici.

Citeste si:  Poetul Ion Stratan a fost gasit injunghiat in casa

Autor: Consuela Stegarescu