Romanii si nu numai aleg sa calatoreasca cu trenul din diverse motive: excursii, interes de serviciu, vizite la rude sau prieteni din alte orase, probleme personale. Desi nu este chiar cel mai rapid mod de deplasare, a calatori cu trenul este considerat mai accesibil ca pret fata de a calatori cu avionul, de exemplu, si cu un nivel mai ridicat de siguranta fata de a calatori cu masina sau autocarul intre orase diferite. In plus, anumite categorii de persoane, precum elevii, studentii si pensionarii beneficiaza de reduceri la preturile biletelor, astfel ca e de inteles continua aglomeratia pe anumite rute din tara. Pentru informatii despre programul trenurilor din Romania pe diferite rute, accesati Mersul Trenurilor online.
De multe ori, pretul unui bilet de tren nu consta doar in banii dati pe acesta, ci si in mult timp pierdut la cozi, in nervi si in discutii in contradictoriu fie cu casieritele, fie cu alte persoane din jur. Pentru a evita sau cel putin a reduce aglomerarea si cozile uriase de la casele de bilete, operatorii feroviari ofera calatorilor posibilitatea de a-si cumpara biletele de calatorie online.
CFR, de exemplu, ofera chiar si un avantaj celor care aleg sa cumpere biletele de tren online in loc sa stea la coada la ghiseu: acestia platesc cu 5% mai putin pentru biletul dorit. Reducerea de 5% se aplica sumei finale pe care o aveti de platit. Achizitionarea biletului trebuie facuta, insa, cu cel putin 6 ore inainte de plecarea trenului cu care doriti sa calatoriti. Plata se face online, cu cardul, urmand ca pasagerul sa primeasca ulterior prin e-mail biletul electronic. Nu este nevoie ca acesta sa fie tiparit. In tren, pasagerul va prezenta cartea de identitate si ID-ul biletului (care se regaseste in biletul electronic primit) si astfel va fi identificat.
Atunci cand doriti sa cumparati online biletul, trebuie sa introduceti data calatoriei, tipul de bilet dorit (dus, dus-intors), ruta dorita, datele persoanei pentru care se cumpara biletul, adica nume, prenume, datele de pe carnetul de elev sau de pe legitimatia de student in cazul elevilor si studentilor. Cumparatorul poate alege si online cum doreste sa calatoreasca: vagon de clasa I sau a II-a sau vagon de dormit, poate si sa specifice un anumit vagon si, in cazul in care mai sunt locuri libere, va primi loc acolo unde isi doreste.