Investitiile pe bursa presupun, mai presus de orice, evaluarea atitudinilor fata de riscurile asumate, fata de randamentele potentiale sau de timpul care poate fi acordat acestei initiative, a spus Stere Farmache, director general al BVB, in introducerea prezentarii sale din workshopul “Cum sa investesti la bursa” in cadrul Zilelor Biz 2006, eveniment organizat de BMG si sprijinit inclusiv de agentia de new-media SMART press, prin www.SMARTfinancial.ro.

Primii pasi in investitiile pe bursa sunt luarea unor decizii in legatura cu orizontul de investire (pe termen scurt sau pe termen lung), riscul asumat (actiuni versus obligatiuni), alegerea societatii de intermediere, alegerea titlurilor care vor face parte din portofoliu.

“A cumpara actiuni inseamna sa devii partener intr-o afacere in a carei performanta economica viitoare crezi”, aminteste Stere Farmache. Sfaturi pentru cei activi in sectorul tranzactiilor bursiere: evitati deciziile emotionale, invatati din greselile anterioare, informati-va foarte bine despre fiecare titlu inainte de a investi, din reviste de specialitate sau chiar de pe site-ul bvb.ro. Evident, la acest capitol www.SMARTbank.ro si www.SMARTfinancial.ro isi propun sa ofere constant informatii.

Citeste si:  Creste interesul pentru derivate la Bursa din Sibiu

Mihai Ion, Presedinte Raiffeisen Asset Management, sugereaza abordarea portofoliului prin balansarea societatilor in care se investeste – spre exemplu o companie petroliera si una aviatica, pentru a avea risc minim in cazul in care pretul petrolului creste.

Volatilitatea reprezinta variatia posibila a pretului unei actiuni si este invers proportionala cu rentabilitatea: compania cu volatilitatea cea mai mica este cea mai lipsita de riscuri. Presedintele Raiffeisen Asset Management mai sugereaza si rebalansarea si reevaluarea periodica a structurii portofoliului pentru cresterea rentabilitatii si reducerea volatilitatii.

Pentru pasul final al investitiei, daca dupa studierea pietei si informarea din reviste de specialitate exista destule cunostinte, dar si timp, se poate apela direct la un broker. Conform lui Sergiu Ovidiu Pop, broker la societatea Intervam, colaborarea cu un broker presupune investirea a minim 5000 RON.

In absenta cunostintelor despre bursa, fondurile de investitii mutuale sunt cea mai buna varianta. Avantajele fondurilor sunt managementul profesionist al banilor, riscul mai scazut din cauza diversificarii, accesibilitatea (nu e nevoie de sume foarte mari), lichiditatea (se pot retrage banii oricand) si siguranta (sunt foarte strict reglementate). In Europa, investitiile in fonduri mutuale ajung la 5-8% din PIB, in timp ce in Romania, procentul este de doar 0,2%.

Citeste si:  Fondurile de obligatiuni, cel mai mare volum de subscriere

Sursa: SMART bank – www.SMARTbank.ro ©