Destul de raspandita in statele UE, ipoteca pe un viitor imobil sau locuinta nu se aplica, la noi, decat in proportie foarte redusa, pentru ca bancile nu dezvolta aceasta idee. Merg la sigur pentru obtinerea unui credit ipotecar doar cei care pot garanta cu o casa care exista deja. Cele in stadiu de proiect nu sunt acceptate. Artur Silvestri, expert imobilar, ne-a declarat ca bancile sunt „opace”, si neinteresate de acest aspect. Ipoteca pe un bun viitor este foarte putin raspandita la noi, ceea ce demonstreaza caracterul incipient al acestei piete“, ne-a spus Silvestri. El a adaugat ca nu exista niste prevederi clar definite in domeniu. Cu toate acestea, expertul si-a exprimat speranta ca acest concept sa se dezvolte si la noi, incepand de anul viitor.

Pe de alta parte, analistul imobiliar Liviu Ureche ne-a declarat ca ipoteca pe un bun viitor nu are nici o legatura cu aderarea. „Este adevarat ca asteptam noi instrumente pentru reglementarea pietei imobiliare, de genul ipotecii pe un bun viitor. Acest lucru se tot discuta de vreo doi ani“, a spus Ureche. In opinia sa, acest tip de ipoteca va avantaja pe toata lumea. „Totul se invarte in jurul venitului lunar al solicitantului, pentru ca o persoana fizica trebuie sa aibe un anumit venit ca sa obtina un credit ipotecar“, a subliniat Liviu Ureche.De asemenea, Ionut Patrahau, director general adjunct Banca Transilvania, ne-a declarat ca ipoteca pe un bun viitor nu este dezvoltata la noi pentru ca un credit imobiliar este mult mai accesibil. „E mai simplu sa cumperi ceva deja existent. In cazul ipotecii pe un bun viitor, clientul are nevoie de foarte multe avizari“, a explicat el.

Citeste si:  IMM-urile pot obtine finantari de 200 milioane euro cu garantia statului

Piata imobiliara nu este organizata

Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), ne-a declarat ca exista un pachet legislativ, publicat in Monitorul Oficial, privind piata ipotecara, care prevede si ipoteca pe un bun viitor. „Legislatia este in vigoare… doar ca un pachet legislativ creeaza un cadru normativ, nu impune o anumita masura. De acum, piata imobiliara trebuie sa se organizeze“, a explicat Zamfir. In opinia lui, acest lucru va deveni o certitudine o data cu aparitia primelor banci pe credit ipotecar. „Cred ca aceste ipoteci vor intra in circuitul pietei imobiliare de anul viitor, cand va exista o cerere tot mai mare si vor aparea banci cu dobanzi mai mici, in acest sens“, a spus presedintele UNIM.

Autor: Senica Micu