Microintreprinderile vor plati impozit pe profit de 16%, de la 1 ianuarie 2007, data de la care nu vor mai avea posibilitatea sa opteze intre impozitarea profitului sau a cifrei de afaceri. Aceasta potrivit variantei finale de modificare a Codului Fiscal. Microintreprinderile beneficiaza in prezent de cea mai redusa cota de impunere a veniturilor. Firmele din aceasta categorie au posibilitatea sa aleaga intre doua variante – impozitarea cu 16% a profitului sau impozitarea cu 3% a cifrei de afaceri. Conform specialistilor, aceasta masura va afecta micii intreprinzatori, multi dintre ei inregistrand profit zero. Mai mult de atat, se pare ca majorarea impozitelor nu va aduce la bugetul de stat banii scontati.
Cristian Parvan, secretar general in cadrul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, este de parere ca decizia Ministerului de Finante ca microintreprinderile sa plateasca 16% impozit pe profit este un “exces de zel. Masura va aduce minusuri la bugetul de stat”. Partenerii sociali se plang, de asemenea, ca ministerul de resort nu a tinut cont si de pozitia acestora in ceea ce priveste modificarea Codului Fiscal.
“Aprobarea Codului a fost intarziata, dar nu din cauza noastra. Nici macar nu s-a tinut cont de parerea noastra. Pana la urma s-a facut tot ce a vrut Ministerul de Finante. Acesta nu poate, nu trebuie sa fie conducator in decizii”, a spus Maria Grapini, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Usoare.
Aceasta s-a aratat nemultumita si de faptul ca ministerul nu a luat in seama propunerea partenerilor sociali ca firmele sa nu mai plateasca impozit pe profitul reinvestit. “Propunerea a fost respinsa si nu au justificat asta profesionist. Neaplicarea masurii anchilozeaza investitiile”, a incheiat seful FEPAIUS.

Citeste si:  Internele vor modificarea legilor proprietatii

“Codul Fiscal persista in greseala cotei unice”

Parerea reprezentantului AOAR este impartasita si de Liviu Voinea, research director in cadrul Grupului de Economie Aplicata. “Dupa parerea mea, nu este un lucru cert ca se va castiga la bugetul de stat. Codul Fiscal persista in greseala cotei unice. Nu vor creste veniturile la buget. Personal nu sunt un fan al cotei unice”, a afirmat specialistul economic.
Efectele negative ale cresterii impozitului vor lovi direct in profitul firmei. “Odata aplicata, masura va face ca multe firme sa realizeze profit zero. Oricum, ca de obicei, ce isi propun guvernantii nu realizeaza niciodata”, a afirmat Neculai Vitelaru, vicepresedinte in cadrul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

“Prin majorarea impozitului pe profit de la 1,5% la 3%, statul a pierdut 18 – 19 mii de miliarde de lei”

“Prin majorarea impozitului pe profit de la 1,5% la 3%, statul a pierdut 18 – 19 mii de miliarde de lei. La fel se va intampla si de aceasta data. Si asta nu este doar parerea mea. Mai mult de atat, intreprinderile vor avea profit zero. Dupa aderare 30 – 40 la suta dintre intreprinderi se vor inchide, dar pe alte considerente”, a declarat Florin Pirvu, vicepresedinte CNIPMMR. “Impactul nu va fi foarte puternic pentru ca majorarea ne era cunoscuta. O parte din micile intreprinderi vor avea de suferit.
Pe de alta parte se va dezvolta competitia. Asta e, face parte din joc”, ne-a spus Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii.

Citeste si:  Importurile au crescut cu 5% mai repede decit exporturile

Proiectul noului Cod Fiscal va ajunge in Guvern saptamana aceasta

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Codului Fiscal va fi discutat saptamana aceasta in Guvern, iar dupa aprobare va fi inaintat in procedura de urgenta Parlamentului, astfel incat sa existe timpul necesar pentru ca dezbaterile parlamentare sa fie finalizate pana la 1 iulie 2006.
Ministerul Finantelor Publice va publica, in cel mult 60 de zile de la aparitia legii in Monitorul Oficial, si normele de aplicare, care vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2007, potrivit unui comunicat al ministerului. Varianta Codului Fiscal aprobata de Parlament urmeaza sa fie aplicata incepand cu data de 1 ianuarie 2007. Proiectul a fost discutat cu reprezentantii mediului de afaceri, firmelor de consultanta si asociatiilor profesionale. “Este pentru prima data, in ultimii 16 ani, cand o lege fiscala este supusa dezbaterii publice si intruneste toate conditiile pentru a fi publicata in Monitorul Oficial cu sase luni inaintea intrarii in vigoare a acesteia, asigurand astfel stabilitatea si predictibilitatea mediului de afaceri”, se arata in comunicatul Finantelor. Proiectul de lege va fi discutat, la inceputul acestei saptamani, in Comitetul Economic si Social. Finantele mai mentioneaza ca legile privind TVA, directivele europene privind impozitul pe venit si cele referitoare la accize au fost discutate cu oficialii Uniunii Europene.

Citeste si:  Casta expertilor contabili si judiciari pericliteaza integrarea in UE

Autor: Gabriel Botezatu