In lumea universitara continua scandalul privind refuzul de a se elimina din programa o serie de cursuri, reclamate deseori de catre studenti ca fiind inutile pentru viitoarea lor profesie. Din interese mai mult strategice, nici ministerul, nici rectoratele nu au luat masuri adecvate.
Principalele organizatii studentesti, precum ANOSR si USR, au reclamat la Ministerul Educatiei si Cercetarii, nu mai stim a cata oara, faptul ca in programele de invatamant continua sa mai existe discipline inutile pentru specializarea ulterioara a unui tanar. Mai mult, pe cat au putut, studentii au prezentat si listele cu asemenea materii, insa nimeni nu le-a luat in seama. Cursurile cu pricina continua sa fie predate in acelasi mod, dupa principiul, inradacinat si nesanatos, ca “profesorii in varsta sa nu fie scosi la pensie”, asa cum ne-a precizat Stefan Vlaston, presedintele Asociatiei universitare EDU CER. Aceasta situatie continua sa declanseze un intreg val de nemultumiri. Pe de o parte, rectorii sunt suparati pe Ministerul Educatiei, care continua sa centralizeze principalele decizii din structurile educationale, iar, pe de alta parte, acesta sustine ca exista autonomie universitara si ca aceste probleme raman strict la decizia senatelor.
Strategiile, doar de ochii lumii
“Portofoliul activitatilor, credem, trebuie sa aiba in vedere cateva aspecte esentiale: sa se evite tentatia centralizarii si, prin urmare, sa se crediteze centrele universitare, deoarece dinamica specializarilor de licenta si a cursurilor de masterat reflecta implicit dinamica economica a zonei romanesti sau a euroregiunii si cerintele de calificare”, asa cum a precizat rectorul Universitatii “Aurel Vlaicu” din Arad, Lizica Mihut. In replica, Mircea Muresan, consilierul ministrului educatiei, ne-a declarat: “Senatele universitare sunt cele care decid structura programelor de invatamant, in conformitate cu organismele specializate, alese la nivel national. Avem mare incredere in viitorul ARACIS, care, o data organizat in litera legii, va actiona direct in aceasta directie”.
Autor: Alexandru Calmacu