Incalzirea climei la nivelul Terrei ar putea costa economia mondiala pana la 5,5 trilioane euro (7 trilioane de dolari), in cazul in care guvernele nu iau, in urmatorii zece ani, masuri radicale in domeniu, avertizeaza un studiu elaborat de oficiali ai Bancii Mondiale. Costurile respective, releva documentul, vor fi cu mult superioare celor provocate de al doilea Razboi Mondial si de recesiunea din 1929, numeroase zone ale planetei devenind practic nelocuibile.
Studiul, reluat partial de saptamanalul britanic “Observer” si prezentat ieri de Sir Nicholas Stern, fost economist-sef al Bancii Mondiale, atrage atentia, de asemenea, asupra unei evolutii ingrijoratoare: numarul refugiatilor, victime ale inundatiilor si secetei, ar putea ajunge la 200 milioane, iar economia globului ar putea intra intr-o grava recesiune.

Dezbaterile asupra efectelor gazului de sera, in impas

Efectele dezastruoase ale gazelor cu efect de sera nu sunt, potrivit specialistilor britanici, nici pe departe luate in discutie cu seriozitate, dezbaterile pe marginea respectarii cotelor stabilite prin Protocolul de la Kyoto aflandu-se in acest moment in impas. Chiar daca s-ar pune, acum, capat poluarii, subliniaza “Observer”, gazul cu efect de sera aflat deja in atmosfera va provoca incalzirea scoartei globului inca 30 de ani, iar nivelul apelor marilor si oceanelor va mai creste vreme de inca un secol.
Potrivit lui Stern, omenirea ar trebui sa cheltuiasca 1 la suta din PIB-ul anual al planetei, respectiv circa 350 miliarde de dolari, pentru a limita efectul emisiilor de gaze cu efect de sera. In consecinta, el considera necesara semnarea de urgenta, chiar anul viitor, a unui nou acord, in locul Protocolului de la Kyoto, si nu in 2010-2011, cum s-a prevazut anterior.
Opiniile de mai sus au fost prezentate de Stern inca de luna trecuta, la reuniunea ministrilor Mediului ce a avut loc in Mexic. El sublinia atunci ca “a nu intreprinde nimic nu constituie o optiune”…”ci o necesitate urgenta”. Comisia Europeana a precizat, prin Stavros Dimas, comisarul european pentru mediul inconjurator, ca statele UE vor trebui sa adopte masuri urgente ca pana in 2010 sa fie reduse emisiile de gaze cu efect de sera pana la nivelul cotelor stabilite la Kyoto. A fost insa pesimist in privinta unui grup de sapte dintre tarile membre – Spania, Portugalia, Irlanda, Grecia, Danemarca, Austria si Italia – ce risca sa nu atinga acest obiectiv.

Citeste si:  Banca belgiana KBC "tinteste" BCR

Autori: Maria Cora, Liviu Florea