Inspectoratele Judetene de Politie si structurile din municipii ale IGPR vor avea doar un adjunct. Masura a fost luata de chestorul Dan Valentin Fatuloiu, care a decis sa trimita cat mai multi ofiteri spre servicii operative.

Impreuna cu adjunctii structurilor teritoriale ale politiei pleaca si “camarila” acestora. Practic, prin desfiintarea unui astfel de post dispar din schema si secretarele, sefii de cabinet sau soferii adjunctilor.

Din fotoliu, direct pe strada

Aflati in functii de conducere de multa vreme, unii adjuncti de politie municipala sau de inspectorat judetean se vor adapta cu greu muncii operative. Ei vor fi distribuiti cu precadere spre Serviciile de Ordine Publica. “S-a avut in vedere, de asemenea, intarirea structurilor specializate pe linia Arme, Explozivi si Substante Toxice din unitatile teritoriale aflate la viitoarele frontiere ale Uniunii Europene, precum si intarirea compartimentelor cu atributii in prevenirea si combaterea infractiunilor savarsite de cetatenii romani in strainatate”, se arata intr-un comunicat al IGPR. O data cu reducerea a 76 de functii de conducere, trebuie sa se apuce de prins hoti si secretarele, soferii sau sefii de cabinet ai adjunctilor de IPJ ori de Politie Municipala.

Fara bucatari si magazioneri

Noua conceptie de organizare a Inspectoratelor de Politie va muta ofiterii si subofiterii de la popotele structurilor teritoriale “pe strada”, acestia vor fi inlocuiti la cratita de personal extern care primeste un salariu mai mic. In total, 1.662 de bucatari, sefi de cantine sau magazioneri care au grad profesional.

Majoritatea vor renunta la viata dulce de “personal TESA” si vor incepe sa asigure ordinea si linistea pe strazi. “Reforma institutionala a urmarit, cu prioritate, eliminarea paralelismelor, descentralizarea unor competente si responsabilitati ale inspectoratelor judetene catre subunitatile cu atributii de executie, in scopul eficientizarii managementului”, se specifica intr-un comunicat al Politiei Romane.

Noua formula de organizare a fost aprobata de Ministerul Administratiei si Internelor si va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2006. Conform acesteia, IPJ-urile vor avea servicii specializate de protectie a informatiilor clasificate. Totodata, formatiunile de politie rutiera si investigatii criminalistice de la municipii se comaseaza cu cele de la nivel judetean.

Autor: Mihai Belu