Turismul montan sufera de pe urma capriciilor climaterice. Pe partia de la Predeal nu era la sfarsit de saptamana prea multa aglomeratie. Gradul de ocupare în pensiunile si hotelurile din statiunile de pe Valea Prahovei era cu mult mai mic decat ar fi normal. În parcari însa, se vedeau masini care apartineau unor companii care au venit la munte sa puna la cale strategii pentru noul an, traininguri sau team-buildinguri. Turismul de business este cel care mentine pe linia de plutire unitatile de cazare în aceasta perioada. Cel putin pentru unii. Altii ar mai trebui sa se gandeasca la alte abordari.
Aparitia unei nise în sectorul turistic prinde din ce în ce mai mult teren. Indiferent de spatiul de care dispune, fie ca e pensiune sau hotel, proprietarii unitatilor de cazare ofera servicii pentru companii. Turismul de afaceri sau de business este noua tendinta de pe Valea Prahovei. Un lucru destul de trist este ca, desi afiseaza acest serviciu, multe dintre pensiuni nu sunt înca pregatite sa faca fata pretentiilor. Pe langa servicii originale si de calitate, proprietarii ar trebui sa se mai gandeasca foarte serios la promovare, deoarece aparitia a numeroase astfel de locuri nu fac decat sa uniformizeze întreg peisajul existent.
Diversitate
Hotelul Eden din statiunea Predeal este prima unitate radiografiata. Cotat cu trei stele, hotelul dispune de 32 de camere si trei sali de conferinte de capacitate diferita – de la 12 pana la 100 de persoane. Daca oferta initiala de pret este de 32 de euro pentru o camera single si pana la 65 de euro pentru o camera cu jacuzzi, lucrurile se schimba cand e vorba de grupuri mari, organizate. Oferta este valabila în timpul saptamanii, iar în weekend, preturile cresc cu circa 10 euro. Pentru seminarii, întruniri sau grupuri organizate se acorda reduceri la preturile de receptie, în functie de numarul de persoane, durata de sedere. Discounturile acordate pot duce pana la pretul de 29 de euro/camera/ zi, indiferent de tipul camerei, iar servirea cafelei poate fi gratuita, în pauze.
Aquila Club este situat în Rucar si este destinat exclusiv turismului de afaceri. Complexul care se întinde pe 6 hectare – trei vile, un hotel si restaurant, are o capacitate de cazare de 100 de locuri, 50 de camere si patru sali de conferinte. Tarifele percepute pentru camere pornesc de la 49 de euro si poate ajunge pana la 350 de euro în cazul apartamentului prezidential. Preturile percepute pentru salile de conferinte pornesc de la 100 de euro, o sala mica, numita Sala de Taina, iar celelalte, de capacitati mai mari, costa 350 de euro, respectiv 400 de euro. De asemenea, dotarile pentru sali sunt tarifate de la 35 de euro, un laptop, la 100 de euro, un videoproiector.
Cel mai avantajos din punct de vedere al meselor este pensiunea completa care este servita sub forma unui bufet suedez, bazat în proportie de 70% pe mancare organica.
Agroturism
O alta abordare a turismului de afaceri este într-un club agroturistic. Vila Bran este una dintre algerile inspirate atunci cand vine vorba de îmbinarea utilului cu placutul. Chiar în asta consta diferenta. Posibilitatea de a experimenta lucruri inedite, facilitati în baza de agrement.
Complexul, format din opt vile ce totalizeaza 61 de camere, doua restaurante si opt sali de training cu capacitati de gazduire între 12 si 60 de locuri, dotate cu echipamente specifice organizarii trainigurilor, conferintelor sau cursurilor. În tarifele de cazare sunt incluse alte facilitati precum: loc de joaca pentru copii, echitatie, teren de tenis, miniteren de baschet, mese de biliard, masa de ping-pong, tiroliana, panou de alpinism. De asemenea, contra-cost, puteti beneficia de mini teren de golf, teren de pantaque, concursuri de tras la tinta sau cu arcul, plimbari cu sania, caruta sau bicicleta, sauna sau masaj. Tarifele sunt diferentiate în functie de sezon, dar pentru perioada 5 ianuarie-5 iulie, camerele din cele opt vile pornesc de la 70 de lei si ajung la 120 de lei.
Acestea sunt doar trei dintre abordarile întalnite pe Valea Prahovei. Mai sunt o multime de pensiuni nou-aparute care s-au îndreptat spre aceasta directie. Pe viitor, depinde în mare masura de ei în ce fel vor putea sa atraga sectorul corporate, de altfel, atat de ravnit.
Autor: Iulia Jinariu