Seful statului a cerut executivului sa lucreze curat si sa rezolve restantele din programul electoral al Aliantei Dreptate si Adevar. In drum spre Bucovina, Traian Basescu s-a oprit la Bucuresti pentru a lamuri cateva dintre problemele ridicate in interviul de luni. El a anuntat ca accepta intalnirea solicitata de coalitie, dar nu pentru a rezolva probleme de imagine si doar conditionat. A cerut guvernului si partidelor de la putere, in special Aliantei, sa rezolve restantele din angajamentele luate in campania electorala, daca doresc o discutie cu seful statului. Tema data de presedinte se refera la demararea unor masuri in sistemul de sanatate, garantarea unei piete corecte a energiei electrice in urma liberalizarii acesteia, schimbarea sefilor de vami prin organizarea de concursuri.
Presedintele a salutat protocolul semnat de liderii din coalitie miercuri seara, dar a tinut sa sublinieze ca este al doilea protocol, exprimandu-si speranta ca nu va avea soarta primului, ignorat in parlament.

Fara clientela politica

Traian Basescu l-a atacat din nou voalat pe Tariceanu care, in utlimele zile, a incercat sa demonstreze public ca intalnirile sale cu oamenii de afaceri sunt normale. Fapt recunoscut si de seful statului: „Ma intalnesc cu oameni de afaceri, nu sunt departe de a fi si eu un mic om de afaceri si sustin continuarea progreselor de reducere a fiscalitatii prin introducerea in timp util a reglementarilor pentru contributiile salariale. Dar de aici pana la a servi interesele unui mic grup netransparent mi se pare ca e o diferenta, etichetata in Codul Penal ca trafic de influenta”. El si-a declarat sprijinul pentru guvern atat timp cat nu serveste interesele clientelei politice.
„As vrea din tot sufletul sa fie clar ca, pana la urma, acest guvern, pentru care mi-a am asumat responsabilitatea atunci cand am desemnat primul-ministru si am avut un cuvant de spus asupra multora dintre ministri, acest guvern are toata sutinerea mea atat timp cat nu face legi pentru clienti politici”, a spus presedintele. In privinta declasificarii celor 21 de rapoarte, a replicat la cererea premierului: „Sa continue domnul Tariceanu”.

Citeste si:  Uniunea Sovietica a murit, traiasca Uniunea Sovietica Europeana!

Reforma adevarata in Sanatate

Seful statului a cerut modificarea Legii spitalelor, pentru eliminarea inamovibilitatii directorilor de spitale si eliminarea conflictului de interese. Partidele coalitiei sa isi asume modificarea Legii spitalelor, pentru ca actualul document ii face pe directori inamovibili, Ministerul Sanatatii nu mai controleaza spitalele si nici nu poate interveni, a declarat presedintele Basescu. „Directorii sunt inamovibili ca niste judecatori”, constata presedintele.
„Acum, directorul de spital este senator sau deputat, sef de sectie, presedintele Casei de asigurari de sanatate.
In aceste conditii, directorul de spital face legea in calitate de parlamentar, trece prin Consiliul de Administratie in Casa de asigurari de sanatate, apoi se autocontroleaza”, a adaugat presedintele, solicitand coalitiei sa aplice si in acest domeniu Legea conflictului de interese.

Transparenta si echitate pe piata energiei

Traian Basescu a solicitat desecretizarea contractelor de la Hidroelectrica si introducerea de reglementari de acces severe, astfel incat piata de energie sa fie echitabil actionata si sa existe mediu concurential.
El a cerut public sa nu se continue angajarea de contracte suplimentare de energie in baza deciziei de liberalizare, inainte de a se pune in acord legea in domeniu cu nevoile unei piete comerciale corecte. „Codrut Seres spune ca exista contracte beton care nu pot fi renegociate”, a explicat presedintele, care a precizat ca nu doreste ca aceste afirmatii sa fie luate ca un atac la adresa unui ministru. A aratat insa ca sunt firme care beneficiaza de un tratatemnt special pe piata energiei.

Citeste si:  MTS Leasing a inchis si reprezentanta din Bulgaria

Concurs pentru sefii vamilor

Referitor la vami, seful statului a propus sa se organizeze concurs pentru fiecare post de sef de vama. „Am inlocuit oamenii lor cu oamenii nostri, si nu pe criterii de competenta”, a acuzat Basescu, subliind ca problema vamilor intra direct in competenta guvernului.

Alianta este de acord

Presedintele PD, Emil Boc, ne-a declarat ieri ca Alianta D.A. si coalitia de guvernamant vor discuta despre solicitarile lui Basescu saptamana viitoare, cel mai probabil miercuri. Boc a spus ca presedintele „nu a facut prin discursul de ieri decat sa se puna in acord cu promisiunile din campania electorala, pentru ca problemele enumerate exista si trebuie curmate din fasa”. Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a declarat, la randul sau, ca discursul lui Basescu a fost „impecabil”. „Aceste probleme trebuie rezolvate de coalitie cat mai curand”, a spus Melescanu.

Energy Holding si Grivco, beneficiari ai liberalizarii pietei energetice

Surse bine informate afirma ca printre firmele care beneficiaza de energie ieftina in urma liberalizarii pietei, la care presedintele a facut referire, s-ar numara Energy Holding si concernul lui Dan Voiculescu, Grivco. Conform surselor noastre, Grivco nu ar fi unul dintre marii jucatori in domeniu, dar e una dintre societatile care au beneficiat in urma recentei liberalizari, ea primind autorizare din partea ANRE dupa adoptarea noii hotarari de guvern.

Citeste si:  Portretul-robot al romanului fericit