Ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, a declarat, marţi, după întâlnirea cu patronatele, că dacă lucrurile vor evolua într-o anumită direcţie, care să necesite majorarea unor taxe, nu exclude posibilitatea creşterii taxelor principale. Pogea a reafirmat că România are unul din cele mai scăzute niveluri al veniturilor publice din PIB, respectiv 31-32%, în timp ce cheltuielile din PIB sunt de aproximativ 37%.

“Acest deficit nu poate fi împins la infinit”, a declarat Gheorghe Pogea, după discuţiile cu reprezentanţii patronatelor, la Ministerul Muncii.

Ministrul de Finanţe a mai spus că trebuie discutat despre reforma veniturilor şi a precizat că dezvoltarea ar trebui să se facă pe venituri proprii.

Guvernul are în vedere pentru 2010 o reformă a veniturilor, pentru a majora nivelul contribuţiilor vărsate la buget, în care pot fi păstrate cota unică, impozitul pe profit şi impozitul pe venit, o decizie în privinţa TVA urmând însă să fie luată în funcţie de sustenabilitatea deficitului bugetar.

“Putem avea avea în vedere inclusiv o reformă a veniturilor, pentru că România are unul din cele mai scăzute niveluri al veniturilor publice din PIB, de aproximativ 31,8%, spre deosebire de toate celelalte state din jurul nostru care ajung în jur de 40%.

Citeste si:  Norocul care nu conteaza!

Va trebui să facem această consolidare fiscală, iar dacă va trebui să luăm una dintre măsuri, vom păstra în continuare cota unică, impozitul pe profit, impozitul pe venit, pentru că ele au fost cele care au îmbunătăţit conformarea voluntară la plată a obligaţiilor şi au stimulat atractivitatea investiţională. Dacă este posibil ca din una dintre taxe, în special TVA, să ne rezulte că avem un deficit, o vom prezenta public”, spunea Gheorghe Pogea înaintea discuţiilor de marţi cu sindicatele.