PSD propune eliminarea impozitului forfetar începând cu 1 septembrie, a anunţat, ieri, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al partidului, purtătorul de cuvânt al formaţiunii social-democrate, Bogdan Niculescu-Duvăz.
Acesta a arătat că PSD doreşte să solicite PDL, în cursul acestei săptămâni, stabilirea unei date clare privind eliminarea impozitului minim.
Duvăz a arătat că există voci care s-au exprimat public, inclusiv din cadrul PDL – respectiv vicepreşedintele PDL Adriean Videanu, care consideră impozitul minim ca fiind nepotrivit şi inoportun.
“Dacă am ajuns la concluzia aceasta, trebuie să spunem de la ce dată – noi am dori cu 1 septembrie – acest impozit să nu mai funcţioneze”, a spus Duvăz, potrivit Mediafax.
Acesta a subliniat faptul că discuţia privind eliminarea impozitului forfetar nu se poate face de pe o zi pe alta, dar că aceasta trebuie făcută şi clarificată şi public.
“Stabilirea unui termen clar este de dorit. Noi am spus să fie peste o lună şi jumătate, astfel încât Ministerul de Finanţe să poată face toate diligenţele necesare, şi, pe de altă parte, contribuabilul să fie avertizat de acest lucru. Pe de altă parte, el ştie că în perioada în care acest impozit a funcţionat are nişte datorii şi instituţiile statului sunt chemate să verifice aceste datorii”, a adăugat Duvăz.

Citeste si:  Firmele care exportau caviar raman fara marfa

”Impozitul a fost neproductiv pentru bugetul de stat, dar şi pentru economie”

Duvăz a arătat că PSD propune revenirea la situaţia iniţială, deocamdată, arătând că impozitul forfetar a fost neproductiv pentru bugetul de stat, dar şi pentru economia românească.
“Acest impozit nu a făcut decât să sufoce întreprinderile mici şi foarte mici”, a spus Duvăz.
Întrebat ce se va întâmpla cu firmele care şi-au încetat activitatea sau care şi-au suspendat activitatea din cauza impozitului forfetar, în condiţiile în care se doreşte eliminarea acestuia, Duvăz a spus că acest subiect poate fi discutat la momentul redactării actului normativ prin care impozitul forfetar să fie eliminat.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu (PDL), a declarat, săptămâna trecută, că introducerea impozitului minim a reprezentat o eroare a Guvernului, întrucât politica fiscală nu trebuie să aibă doar rol de colectare, ci şi de stimulare a economiei. “Şi Guvernul face erori. O eroare a fost impozitul forfetar. Eu sunt adeptul unei politici fiscale care să nu aibă doar rol de colectare, ci şi unul de stimulare a economiei”, a spus Videanu. Pe de altă parte, un studiu de impact realizat de Ministerul Finanţelor estimează că este posibil ca circa 102.000 firme, care în 2008 au avut o cifră de afaceri medie de 200 euro/lună, să înceteze activitatea după introducerea impozitul minim, în timp ce încasările totale până în 2012 sunt anticipate la 4,2 miliarde lei.
Pe fondul acestor critici, premierul Emil Boc a declarat că Guvernul va evalua “după toamnă” efectele impozitului asupra economiei şi va stabili dacă scopul pentru care s-a decis introducerea acestei taxe a fost atins.

Citeste si:  Facilitati fiscale in zonele libere

Firmele plătesc, de la 1 mai, un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 milioane lei.
Firmele care înregistrează profit plătesc în continuare un impozit de 16%, dar nu mai puţin de limita minimă aferentă intervalului de venituri în care se încadrează. Introducerea acestui impozit a fost criticată de reprezentanţii mediului de afaceri, dar şi politic.

Potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în prima jumătate a anului a ajuns la peste 80.000, în creştere de peste zece ori faţă de nivelul înregistrat în perioada similară din 2008, iar dizolvările voluntare au urcat de aproape cinci ori, la 8.921.

În acest context, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), s-a arătat îngrijorat de această cifră în condiţiile în care este mult peste nivelul din 2008, introducerea impozitului forfetar agravând şi mai mult situaţia actuală în care se află România. ”Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea este alarmant în condiţiile în care cifra este net superioară celei de anul trecut. Acest fapt nu face altceva decât să reflecte două lucruri extrem de clare. Primul ar fi acela că s-a adâncit criza în România, iar cel de-al doilea arată consecinţele  măsurilor luate de Executiv, în primul rând introducerea impozitului minim care nu a făcut altceva decât să bage în faliment un număr atât de mare de firme”, declara vineri pentru Curierul Naţional Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR.

Citeste si:  Muncitorii estici au lasat UE sa astepte

Mădălina Drăghici