Romania merita sa intre in Uniunea Europeana (UE) la fel de mult cum au meritat-o si cele zece tari care au aderat la 1 mai 2004, considera analistii economici, cu o zi inainte de prezentarea Raportului de tara de catre Comisia Europeana. Chiar daca va primi unda verde de la Bruxelles, tara noastra are inca grave probleme in sectorul infrastructurii, al agriculturii, al turismului si al mediului social.
Cat priveste fondurile structurale pe care tara noastra le va primi de la UE din 2007, parerile analistilor sunt impartite: unii considera ca Romania se va dezvolta in urma absorbtiei acestor fonduri, iar altii cred ca beneficiarii fondurilor vor fi tot investitorii straini veniti din UE, si nu „bietii tarani romani”. Totodata, specialistii apreciaza ca daca nu vom sti sa administram bine fondurile structurale, vom ajunge sa fim contributori la bugetul UE.
„UE va avea mai multe avantaje de urma Romaniei decat va avea tara noastra de pe urma intrarii in Uniune. Europa are nevoie de noi”, este de parere fostul ministru al finantelor, Ilie Serbanescu. Acesta considera ca Romania nu mai detine controlul si autoritatea asupra propriei economii, deoarece capitalul vest-european a acaparat deja cele mai importante sectoare. „Petrolul, gazele, electricitatea, cimentul, aurul, comertul, bancile nu mai sunt de mult romanesti, iar noi nu le mai putem controla”, ne-a declarat analistul economic. In opinia sa, singurul avantaj de care va beneficia Romania in urma aderarii la UE va fi acela ca „niste nenorociti se vor duce sa munceasca in Occident”.
Acesta va fi, insa, un beneficiu pe termen scurt pentru Romania, deoarece multi oameni de valoare vor pleca din tara ca sa munceasca in strainatate, a adaugat Ilie Serbanescu.
Meritam sa fim in UE ca si tarile care au aderat in 2004
Nici una dintre tarile care au intrat in UE la 1 mai 2004 nu au indeplinit toate criteriile economice cerute de catre comisarii europeni, este de parere fostul ministru al finantelor, Daniel Daianu. Acesta apreciaza – ca si presedintele Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea – ca „Romania nu merita nici mai mult, nici mai putin sa adere la UE, decat cele zece tari care au aderat in 2004”, printre care se numara Polonia si Ungaria.
Ilie Serbanescu este mai transant, afirmand ca „Romania nu este pregatita pentru aderarea la UE, deoarece are o intarziere istorica si nu se poate compara cu alte tari care sunt mult mai dezvoltate”. In opinia sa, tara noastra este in urma tarilor occidentale cu 30 de ani.
Riscam sa devenim contributorii UE
Presedintele GEA, Liviu Voinea, considera ca romanii trebuie sa fie foarte atenti la modul cum vor folosi fondurile structurale primite de la UE. „Daca nu le vom absorbi bine, vom ajunge contributorii Uniunii. Ca sa nu ajungem in aceasta situatie, va trebui sa avem un grad de absorbtie de minimum 40%. Din pacate, fondurile SAPARD si IPSA au avut o absorbtie de doar 20%”, a precizat Voinea. Analistul preconizeaza ca „dupa aderare, ne vom confrunta cu unele riscuri macro-economice care tin de deficitul extern si de deficitul bugetar, ce vor crea mari presiuni asupra inflatiei”. Pe de alta parte, Ilie Serbanescu considera ca beneficiarii fondurilor structurale vor fi tot investitorii straini veniti din UE, si nu „bietii tarani romani, care nu stiu sa aplice noile politici agricole”.
Autor: Otilia Caloian