Unele mari state europene sunt îngrijorate de posibilele consecinţe economice ale unor noi sancţiuni impuse Rusiei, în situaţia în care aceasta din urmă va invada Ucraina, au declarat pentru Bloomberg o serie de surse din apropierea acestui dosar.

Aliaţii occidentali sunt uniţi în dorinţa lor de a evita un război pe măsură ce vor intra săptămâna aceasta înr-o serie de discuţii la nivel înalt cu Rusia, avertizând Moscova că riscă sancţiuni dureroase pentru orice agresiune. Printre acţiunile discutate se numără controlul exporturilor, reducerea accesului Rusiei la tehnologie şi chiar eliminarea sa din sistemul global al plăţilor financiare.

Cu toate acestea, sursele citate de Bloomberg susţin că deşi marile puteri din Europa Occidentală care sunt membre ale Uniunii Europene sunt angajate, în principiu, faţă de ideea unui răspuns semnificativ la o agresiune a Rusiei, unele şi-au exprimat şi îngrijorările cu privire la posibilele consecinţe asupra economiilor lor. Acest grup de ţări evaluează încă consecinţele economice şi legale ale posibilelor sancţiuni, adaugă sursele.

Citeste si:  Sumele restante la plata creditelor au crescut in iulie cu 1,56 milioane de euro

De asemenea, statele europene sunt îngrijorate de posibilele represalii ale Rusiei, precum întreruperea livrărilor cruciale de gaze naturale către un continent care se confruntă deja cu preţuri record la energie. În plus, orice răspuns la nivelul UE va trebui să fie convenit în unanimitate de toate cele 27 de state membre ale blocului comunitar, un grup care în general are opinii diferite cu privire la Rusia.

Aceste diferenţe de opinie scot în evidenţă dificultăţile cu care se confruntă SUA şi aliaţii săi în încercarea de a-l presa pe preşedintele Rusiei, Vladimir Putin să inverseze acumularea masivă de trupe de la graniţa cu Ucraina.