Dupa mai multe luni de criza provocata de pandemia cu coronavirus si o recesiune profunda, economia europeana ar trebui sa isi pastreze dinamica de crestere si in 2022 si chiar mai tarziu de atat. Conform ultimelor previziuni economice ale Comisiei Europene, PIB-ul ar trebui sa aiba o crestere de minim 5% anul acesta in sanul Uniunii Europene si a zonei euro. O previziune superioara celei de 4,8% stabilita precedent.
In 2022, optimismul ar trebui sa se mentina cu o crestere de 4,3% inainte de a lasa loc unui plan si mai indraznet si mai optimist de 2,5% in Uniune si 2,4 in zona euro in ciuda numeroaselor probleme provocate de criza sanitara si neintelegerilor dintre mai multe tari.
Insa – si acest lucru este extrem de important – totul va depinde de evolutia pandemiei cu Covid-19. Cresterea contaminarilor nu va face decat sa clatine pietele si noile restrictii ar putea penaliza numeroase activitati si companiile risca sa fie din nou afectate de problemele cu aprovizionarea.
Cresterea PIB-ului (%)
In 2021, cresterea pe teritoriul Uniunii Europene si in zona euro ar trebui sa ajunga la un procent de 5%. In 2022, o crestere cu pana la 4,3% este prevazuta. In anul 2020, PIB-ul din zona euro a avut parte de o scadere de aproximativ 6,4% si cel din UE a avut parte de o scadere de 5,9%.
Printre statele membre, Italia a reusit sa iasa in evidenta datorita unei previziuni de crestere de 6,2% insa, in tara, perturbarile in cadrul lanturilor de aprovizionare ar putea, ca si in alte tari, sa ameninte aceasta revenire economica.
Aceasta este cea mai mare preocupare a companiei Atala, cel mai mare fabricant de biciclete din Italia. Inca de la inceptul crizei, cererile au crescut cu 60%, insa, in acelasi timp, materialele importate s-au scumpit si, uneori, termenele limita sunt depasite din cauza unor intarzieri. Ramane de vazut ce se va intampla in viitorul apropiat si daca economia europeana va reusi sa isi revina in cele din urma.
Sursa: https://fr.euronews.com/next/2021/12/15/reprise-post-covid-l-economie-europeenne-rebondit-mais-les-risques-demeurent