In afara de consortiul din care facea parte Citigroup, toti ceilalti 10 investitori au fost inclusi pe lista restrinsa cu care se continua privatizarea celei mai mari banci din Romania. Ofertele finale vor fi depuse in septembrie.
Consortiul format din Texas Pacific Group si Citigroup Venture Capital International a fost scos din cursa privatizarii Bancii Comerciale Romane (BCR), toti ceilalti zece investitori care s-au inscris in cursa pentru BCR putind participa in continuare la privatizarea bancii.

Astfel, pe lista restrinsa a celor care au depus scrisorile de interes si pot depune oferte finale au ramas Fortis, Banco Comercial Portugues, National Bank of Greece, Banca Intesa, Deutsche Bank, Erste Bank, Dexia, KBC, BNP Paribas si ABN Amro. Decizia de a scoate din cursa Citigroup, cel mai mare grup financiar-bancar din lume, a fost luata in unanimitate de catre membrii comisiei de privatizare, dar reprezentantii institutiei au refuzat sa comenteze decizia.

Preselectie

Anterior deciziei AVAS de preselectare a investitorilor cu care va continua privatizarea BCR, a fost nevoie, potrivit legii, de o opinie pe care AVAS a trebuit sa o solicite Bancii Nationale referitoare la reputatia institutiilor financiare implicate in privatizarea BCR, cea mai mare banca din Romania. BNR a apreciat ca toti investitorii, inclusiv fondul de risc de sub umbrela Citigroup, sint societati financiare reputate. Potrivit AVAS, conform anuntului de privatizare, cei 10 ofertanti prezenti pe aceasta lista vor semna un acord de confidentialitate pentru a avea acces la camera de date in vederea realizarii propriului audit al bancii. Presedintele AVAS, Gabriel Zbircea, a spus ca “ne vom concentra pe obtinerea unui pret cit mai bun si pe asumarea de catre cumparator a unui program de dezvoltare care sa asigure cresterea ulterioara a BCR”.

Citeste si:  Banca Nationala restrictioneaza si mai mult creditarea in valuta

Variantele de privatizare

Cele zece banci care au ramas in cursa pentru BCR trebuie sa depuna oferte angajante pentru preluarea pachetului majoritar al bancii pina pe 19 septembrie, la ora 17.00. Investitorii au posibilitatea sa cumpere un pachet de 50% plus una din actiunile BCR sau 61,8%. Daca va fi vindut ultimul pachet, cele doua institutii financiare internationale care detin impreuna 25% plus o actiune din capitalul bancii (BERD si IFC) vor renunta in totalitate la participatiile lor.

Mai exista o varianta in care AVAS poate vinde doar participatia pe care o mai are, de 36,88% minus doua actiuni, iar BERD si IFC vor vinde investitorului strategic pachetul lor de actiuni la acelasi pret cu cel platit de investitorul strategic. Acesta va ajunge astfel sa detina 50% plus o actiune.