Sapte cisterne cu motorina de la RAFO, in valoare de opt miliarde de lei, au fost capturate de politisti, pentru ca motorina plecase spre cu totul alta destinatie decit cea declarata, cu scopul de a eluda plata accizelor.
Marfa a fost cumparata de la RAFO de firma Eco Petroleum Constanta, unde unul dintre actionari, Gheorghe Chealfa, este partener de afaceri si prieten cu Corneliu Iacobov. Din 15 cisterne cu motorina cu destinatie Constanta, sapte si-au schimbat traseul spre Cluj si au fost oprite de politisti. Potrivit anchetei, autocisternele mergeau la firma Costea & Bob SRL din Cluj, societate fantoma ai carei patroni sint cautati pentru evaziune fiscala.

Gheorghe Chealfa sustine ca ar fi vorba despre o simpla neintelegere la intocmirea documentelor de transport. Autoritatile cred insa ca se afla in fata unei retele de trafic cu produse petroliere, iar miza este tot eludarea bugetului de stat. Eco Petroleum Constanta este inregistrata ca antrepozitar fiscal de productie, situatie in care nu trebuie sa achite la RAFO accize, daca foloseste motorina pentru productia altor componenti. In schimb, orice litru de combustibil vindut catre o alta firma atrage obligatia cumparatorului de a plati accizele in avans. Daca marfa pleaca spre o firma fantoma, accizele ramin neplatite. Eco Petroleum risca acum sa i se retraga autorizatia de antrepozitar fiscal de productie, emisa de fiscul constantean. Politistii si comisarii au in vizor alte noua transporturi plecate pe poarta RAFO, tot prin Eco Petroleum, care au avut un traseu dubios.

Citeste si:  Franta, gata de riposta nucleara