Moto: „Eu cred ca l-a nascut mama lui cu mult noroc. Stiti cum se zice, ca ai calcat… Eu ii spun lui Adrian: cred ca te-a scapat maica-ta in fundul curtii si, pana te-a gasit, a trecut o saptamana. Are norocul lui…“. Dana Nastase, o doamna

Capra vecinului Adrian Nastase a fost poftita afara. Pe motiv de raie. O forma de raie care ameninta sanatatea subreda a turmei naucita dupa pierderea puterii si care deja se scarpina de raia coruptiei.

Desi se credea mistretul cu colti de argint, capra e chiar Nastase. Raioasa, dar tot cu coada sus! A luat decizia de a se autosuspenda din functia de presedinte executiv al PSD pana cand se vor lamuri aspectele legate de scandalul mostenirii matusii Tamara in urma unei autoevaluari, ca un gest de responsabilitate, pentru a nu afecta imaginea partidului. Este o decizie personala care nu a fost determinata de discutiile cu colegii, desi cu cateva zile inainte declarase raspicat ca nu va pleca din viata politica si din conducerea PSD din cauza scandalului „Matusa“. Se considera nevinovat, nu a comis nici o ilegalitate!

Condamnat era insa inainte de inteleapta decizie. Tonul il daduse Miron Mitrea. Dupa ce a ras de smecherie, Miron a devenit serios si si-a exprimat public speranta ca Adrian Nastase sa se autosuspende: „Sper sa faca el acest gest, ca sa nu ma oblige sa ii cer eu sa o faca!“. Cum speranta lui era impartasita si de alti lideri PSD, Arogantul s-a dat putin la fund, prietenii stiu de ce! Nu inainte de a vorbi de „solidaritate“, care i-ar fi prins bine sa fi existat! Si care n-a prea existat. Cu exceptia porcului nostru national, devenit porcul PSD-ului, care a declarat la o televiziune ca „Romania nu isi permite sa se lipseasca de un om de valoarea lui Adrian Nastase“. Cum acelasi porc grohaise 20 de ani ca Romania nu se poate dispensa de Elena si Nicolae Ceausescu, si s-a putut, nimeni nu l-a luat in seama.

Citeste si:  Romania a intrat in elita producatorilor de jucarii care vand in Uniunea Europeana

Daca Romania a renuntat la doi indispensabili, cu atat mai usor i-a fost PSD-ului sa se dispenseze de Adrian Nastase, macar pana isi numara averea la Parchet, casa cu casa, cadou cu cadou, tablou cu tablou, ou cu ou!

Partidul i-ar fi putut ierta multe lui Adrian Nastase, aroganta, aerele de parvenit, glumitele proaste, mistocareala de Ferentari, setea de inavutire si lacomia, asa cum i-a iertat pierderea prezidentialelor si catastrofala alianta cu solutia imorala a politicii romanesti, in urma careia a pierdut si guvernarea.

Insa baietii n-au mai inghitit gogorita cu mostenirea de la matusa Tamara. Stiau bine personajul, ce-i poate pielea si, mai ales, sotia! Nu pui un milion de euro pe o baba! Asa ca, dupa butada unui fost liber-schimbist, ratacit la PSD, l-au tratat cu „de la fiecare dupa capacitate, fiecaruia dupa rapacitate“! Un singur PSD-ist greu s-a solidarizat cu necajitul partidului. Dan Ioan Popescu s-a autosuspendat din „mandrie si respect fata de partid si colegi“. O mandrie de vreo 46 de miliarde de lei vechi, cu cat i-a crescut nejustificat averea in patru ani de guvernare.

Citeste si:  Balkan Petroleum, amendata

Intre timp, scormonind in lada cu gunoi a mostenirii matusii Tamara, presa a descoperit ca „viata neromantata a lui Adrian Nastase se dovedeste a fi o incrucisare profitabila a afacerilor de stat cu cele personale.

El si Dana au tesut in jurul lor o retea de oameni care le-au fost angajati, parteneri de afaceri si subalterni pe banii statului“. Si multe fire trec prin toate etajele blocului tun din Zambaccian si chiar pe la Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, unde au disparut dosare si documente importante chiar in timpul guvernarii lui Nastase.

Contempland peisajul dupa batalie, un parjol, Ion Iliescu a salutat „decizia responsabila“ a lui Adrian Nastase si „gestul“ lui Dan Ioan Popescu, dar n-a uitat cum a fost facut capra la ultimul congres la care n-a fost ales. Asa ca batrana capra comunista a sugerat pervers ca PSD trebuie sa devina „promotorul unor actiuni hotarate, in plan legislativ si institutional, care sa permita cresterea transparentei in legatura cu modul in care, in decursul timpului, liderii politici, persoanele publice si oamenii de afaceri si-au construit bunastarea actuala“.

Si stie ce spune, toti sunt oamenii lui, iezii lui, carora le-a cautat in coarne, i-a probozit parinteste pentru arognata, „social-democratia ciocoilor“ si „capitalism de cumetrie“. Si le-a batut doar obrazul in loc sa-i bata acolo de unde ar fi putut sa le vina mintea la cap.

Intre timp, la partid a dat strechea. Razmerite de solidarizare cu DIP, spaime de caderea in sondaje, zvonuri despre congrese extraordinare si despre schimbarea statutului. Cel mai lovit de streche pare Prostanacul lui Iliescu. Dupa un sir de gafe si ziceri memorabile – „Eu, Mircea Geoana“, „decizia nefericita de a face nu stiu ce declaratie de avere“, „avem intelepciunea sa strangem randurile si am invins“ – prostanacul lui Iliescu arde de nerabdare sa ingroape capra de la poarta partidului, sa-l lase pe Nastase fara functia de presedinte executiv si sa scape de umbra apasatoare a masliniului de la Tartasesti.

Citeste si:  PSD a ajuns pe marginea prapastiei

Si ca si cum toate acestea n-ar fi fost de ajuns, tocmai acum cand PSD-ul arde, Razvan Theodorescu si-a gasit sa se pieptene cu un „recurs la Ion Iliescu, la valorile morale si politice pe care acesta le apara“, daca nu, ramane o singura varianta, „crearea unei alte formatiuni de stanga“!

Intre timp Nastase plimba capra prin televiziuni, se da victima serviciilor lui Basescu si isi apara saracia, si nevoile, si neamul.

Inainte de dandana, intr-un articol intitulat „Pestele cel mare!“, Adrian Nastase se intreba retoric „cati pesedisti trebuie arestati pentru fiecare afacere necurata a unui actual guvernant“?

Proasta inspiratie! Si el si DIP au exact profilul corespunzator pestelui cel mare asteptat in navoadele luptei impotriva coruptiei. Daca avem noroc. Daca nu, nu. Inseamna ca sistemul ticalosit a mai invins o data.

Autor: N.C. Munteanu