Chinezii sunt decisi sa ia masuri pentru evitarea supraincalzirii economiei. Saptamana trecuta, China anuntase o crestere economica de 11,3% pentru al doilea trimestru al anului 2006, pe fondul unor predictii de crestere economica ce se cifrau in jur de 10%. Aceasta crestere economica este pusa mai ales pe seama exploziei in domeniul constructiilor, numarul noilor constructii realizate in prima jumatate a anului 2006 fiind in crestere cu 22,2% fata de perioada similara din anul precedent.

Strictete pe piata imobiliara

Tocmai de aceea, printre principalele masuri menite sa mai stavileasca cresterea economica sunt cele de limitare a investitiilor in imobiliare si terenuri. Se vor introduce masuri suplimentare de limitare a capacitatii cetatenilor straini de a achizitiona proprietati in China. Banca Centrala Chineza chiar va interzice unele proiecte de investitie imobiliara de amploare foarte mare.
Pe langa acest tip de masuri, se vor inaspri conditiile de acordare a creditelor bancare, mai ales pentru imobiliare, si se va creste rata dobanzii de referinta. Pana acum, investitorii straini dadusera navala pe piata imobiliara din China, in asteptarea aprecierii valorii acestor tipuri de bunuri, pe fondul predictiilor de marire a valorii yuan-ului in raport cu celelalte monede de schimb.

Citeste si:  In doua saptamani, Automobile Craiova se intoarce la stat

Reducerea surplusului comercial

China urmareste si sa mai reduca din surplusul comercial. In acest sens, va elimina unele beneficii acordate exportatorilor, de exemplu se vor micsora cu 2% deducerile de taxe pentru afacerile din domenii precum energia, textilele sau metalele. Deducerile de impozit au fost introduse in timpul crizei financiare din 1998, pe atunci avand un nivel de 6%. Intre timp s-a ajuns la deduceri de pana la 15%, care reprezinta o povara greu de suportat pentru Banca Centrala Chineza. Purtatorul de cuvant al Ministerului Comertului Chinez, citat de agentia de stat Xinhua, a explicat ca guvernul nu isi doreste un surplus comercial, ci mai degraba atingerea unei stari de echilibru in schimburile internationale. Cifra de excedent comercial a Chinei a atins deja recorduri in prima jumatate a anului 2006, crescand cu 50% fata de anul trecut, pana la suma de 61,45 miliarde de dolari.

Yuan-ul ajunge la un nou record

In acest context, moneda chineza a atins ieri un nou record de pret de 7,9845 in raport cu dolarul. Este cea mai ridicata valoare a yuan-ului din ultimul an, de cand chinezii au decis sa-l desprinda de moneda de referinta americana. China luase aceasta masura anul trecut pentru a se supune conditiilor necesare participarii la Organizatia Mondiala a Comertului. Din momentul decuplarii de dolari, moneda chineza s-a apreciat pe piata, crescand cu 3,5% fata de valoarea cu care era cuplata la dolar. Insa aceasta apreciere este rezultatul actiunii pietelor, iar guvernele occidentale si-ar dori o suplimentare orchestrata de Banca Centrala Chineza.

Citeste si:  Bodu a pus sechestru pe averea lui Gigi Becali

Politicile monetare, preferate de chinezi

In tot acest timp, Statele Unite au criticat China ca mentine o valoare prea scazuta a yuan-ului, in vederea stimularii exporturilor. Din aceasta cauza, atat pietele americane cat si cele ale Uniunii Europene ar fi invadate de produse foarte ieftine de provenienta chineza. Desi oficialii chinezi doresc sa mai reduca din rata cresterii economice, ei au declarat ca nu sunt dispusi sa creasca in mod artificial valoarea yuan-ului. Purtatorul de cuvant al Biroului National de Statistica citat de Le Monde, Zheng Jingping, a repetat saptamana trecuta ca “nu se vor lua masuri administrative speciale pentru a cauza o apreciere surpriza a yuan-ului”.
Pentru a stavili cresterea economica si a echilibra balanta comerciala, chinezii prefera sa recurga la politici monetare de tipul interventiei in rata dobanzii de referinta si a maririi cotelor rezervelor bancare obligatorii.

Autori: Claudia Ciobanu, Bogdan Vasilescu