Mai multi investitori straini si români testeaza puterea vântului în zona Tulcea pentru a instala centrale eoliene. Declaratia ii apartine lui Nicolae Oprea, administratorul uneia dintre primele societati producatoare de energie eoliana din tara, Ecoprod Energy. El a afirmat, citat de NewsIn, ca „germani, austrieci, portughezi, spanioli si italieni vor sa construiasca centrale eoliene în Tulcea“.

De asemenea, Oprea a dat exemplu „cea mai mare companie producatoare de centrale pe vânt din Germania, Enercon, care vrea sa instaleze astfel de centrale în comuna Mihai Viteazu din Tulcea si face în prezent masuratori“. In opinia lui Oprea, este o batalie foarte mare pe cele mai bune locatii pentru ca, in acest caz, vorbim despre energia viitorului“.

Administratorul Ecoprod Energy a mai spus ca exista o harta a vânturilor în România iar cea mai buna zona pentru instalarea de centrale eoliene este zona Marii Neagre, platforma continentala, urmata de litoral, zona Costinesti si apoi Dobrogea.

Investitia se recupereaza in cel mult 7 ani

Citeste si:  Basescu asmute Consiliul Concurentei pe toti producatorii de benzina

Nicolae Oprea a adaugat ca societatea pe care o conduce va investi în perioada imediat urmatoare 3,5 – 4 milioane de euro în constructia unui parc de centrale eoliene în Tulcea, primul din tara, care va avea o productie totala de 3,2 MWh. „Avem în studiu trei locatii si, saptamâna viitoare, vom decide care este cea mai buna varianta, dupa care vom incepe lucrarile pentru ca vrem ca în martie 2007 sa începem sa producem energie“ a explicat el.

Oprea a mai spus ca turbina, care exista la Ploiesti si care are o capacitate de 660 KWh, va fi relocata în parcul din Tulcea. De asemenea, mai multi investitori straini fac în prezent masuratori pentru a ridica astfel de parcuri, asa cum exista în Germania si Austria. Durata de recuperare a investitiei într-o centrala eoliana dureaza în general 6-7 ani, dar cu o buna gestionare poate ajunge la 5 ani, a adaugat Oprea. O alta companie care produce energie eoliana si are planuri mari pentru viitor este Pentium Satu Mare. „Am investit 300.000 de euro într-o centrala eoliana la Tulcea, care are o putere maxima de 550 MWh. Dupa primele cinci luni de functionare putem spune ca ne vom recupera investitia în urmatorii trei ani de zile“, a declarat pentru NewsIn administratorul Pentium, Dan Chincea. Potrivit acestuia, compania intentioneaza sa investeasca aproximativ un milion de euro pentru achizitionarea, în septembrie, a unei centrale cu o putere de 1 MWh. El a adaugat ca firma sa intentioneaza sa creeze în comuna Baia (judetul Tulcea) un parc de centrale eoliene cu o putere totala de 20 MWh, investitie care s-ar putea cifra la peste 20 de milioane de euro.

Citeste si:  Basescu ne aiureste cu diversiunea ONU

La rândul sau, administratorul unei alte societatii producatoare de energie electrica de vânt, Ileximp Bristrita, a afirmat ca a instalat, la începutul acestui an, o centrala eoliana în pasul Tihuta. Ilies Martin, reprezentantul firmei, a declarat ca respectiva centrala are o capacitate de 250 KWh si a fost instalata în urma unei investitii de 300.000 de euro.

Autor: Senica Micu