Masurile adoptate de Guvern prin modificarea Codului Fiscal cu scopul reducerii efectelor crizei financiare asupra firmelor si economiei sunt masuri “procriza”, si nu “anticriza”, considera Pieter Wessel, partener in cadrul Deloitte si specializat pe probleme de taxe, potrivit Mediafax.

“Am fost foarte surprins de modificarile din Codul Fiscal. Acestea nu sunt masuri anticriza, ci procriza, pentru ca trebuie sa platesti taxe si daca nu ai profit. (…) Acest lucru face o reclama proasta Romaniei in strainatate”, a declarat Wessel, la o intalnire cu oamenii de afaceri olandezi din Romania, referindu-se la introducerea incepand cu 1 iunie a unui impozit minim.

Pe de alta parte, Wessel a aratat ca, desi in Romania exista toate parghiile care sa asigure functionarea sistemului de taxe, acesta nu este la fel de performant precum cele din celelalte state europene.
Reprezentantul Deloitte a dat exemplul recuperarii de TVA, care se face foarte greu si pentru care companiile nu actioneaza in instanta autoritatile din cauza intarzierilor.

Citeste si:  Scandalul "Semafoarelor inteligente"

“Am intalnit multe cazuri in care mi s-a spus: «Nu dam in judecata ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala, n.r.) pentru ca astfel vom deveni dusmanii ANAF si ne va pedepsi de cate ori va avea ocazia». Daca oamenii de afaceri nu-si vor cere drepturile, lucrurile nu se vor imbunatati”, a adaugat Wessel.

Referindu-se la criza financiara, presedintele Camerei de Comert Romania – Olanda, Peter de Ruiter, a declarat ca specialistii spun ca s-a ajuns la punctul culminant al problemelor in regiune, in timp ce Romania mai are inca “ceva durere de indurat” inainte de a atinge acest nivel.

Madalina Draghici