Puterea si opozitia merg brat la brat in sondaje, pierzand impreuna increderea electoratului. Aceasta este concluzia ultimului sondaj CURS dat ieri publicitatii. Procentele ar putea trece neobservate daca nu s-ar constata o crestere ingrijoratoare a cotei PRM. In timp ce Alianta D.A. si PSD scad constant in preferintele electoratului, singurul partid care reuseste sa creasca destul de spectaculos este PRM.
Scandalurile dintre palate, din ultima vreme, nu au stirbit procentele presedintelui, Traian Basescu mentinandu-se in topul personalitatilor politice carora electoratul le acorda cea mai mare incredere, in timp ce premierul Calin Popescu Tariceanu reuseste “performanta” de a fi depasit de toti liderii opozitiei la capitolul credibilitate.
Daca in iunie Alianta PNL-PD a reusit sa ajunga la pragul de 50% din intentia de vot a electoratului, in luna noiembrie, dupa aproape un an de guvernare, portocaliii nu au reusit sa castige decat simpatia a 42% din randul acelora cu drept de vot. Acesta este cel mai mic procent obtinut de Alianta in ultimele sapte luni, cele doua partide reusind sa obtina in aceasta perioada scoruri de 50-44%.
“Cele doua procente in minus ale Aliantei nu mi se par semnificative. Pe de alta parte, in cazul unor alegeri anticipate, 42 de procente ridica problema majoritatii parlamentare”, ne-a declarat analistul politic Cristian Parvulescu. Nici PSD nu se poate lauda cu o tendinta favorabila in aceasta privinta. Daca in intervalul 26 noiembrie-1 decembrie – perioada in care a fost realizat sondajul – romanii ar fi fost chemati la vot, social-democratii nu ar fi obtinut decat 28% din voturi. Scaderea PSD nu este una brusca, avand in vedere faptul ca in perioada martie-noiembrie 2005 principalul partid de opozitie a oscilat intre valori precum 30% in martie si iulie, 29% in aprilie si august si 28% in iunie.
“La PSD putem vorbi de o tendinta inversata, pentru ca ultimele sondaje aratau o dinamica crescatoare in cazul acestui partid”, a explicat Parvulescu. Conservatorii nu pot fi nici ei multumiti de rezultatele acestui sondaj, care demonstreaza ca principalul lor obiectiv, atingerea pragului parlamentar de 5%, este departe de a se realiza. Din luna martie pana in noiembrie, conservatorii lui Dan Voiculescu se incapataneaza sa ramana la scorul de 3%. Cea mai spectaculoasa schimbare o inregistreaza insa partidul lui Corneliu Vadim Tudor, care, dupa ce la inceputul verii era in topul preferintelor a 8% din populatie, in noiembrie a reusit sa obtina un scor de 16%. “Este o crestere pentru ca PRM este perceput ca o alternativa la Alianta si la PSD”, a afirmat presedintele Pro Democratia, Cristian Parvulescu.
Analistul politic Cristian Parvulescu considera ca, pe fundalul incapacitatii parlamentare a PD, PNL si PSD, dar si pe fondul incapacitatii social-democratilor de a recupera, voturile pierdute de aceste partide se indreapta spre PRM sub forma de “vot nationalist sau vot de protest”. De aceeasi parere este si presedintele Centrului de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), Sebastian Lazaroiu, care afirma ca principalul motiv al cresterii PRM este modul in care a abordat partidul lui Vadim Tudor Legea privind statutul minoritatilor nationale.
Pe langa cele patru partide mari din politica romaneasca, PNL, PD, PSD si PRM, singurul partid care reuseste sa se mentina la limita pragului parlamentar este UDMR, care ar obtine 5% din voturile electoratului. Uniunea a ramas pe aceeasi linie “de plutire” inca din martie, singurele luni cand a reusit sa obtina in sondajele CURS 6% au fost iulie si august. Partidele mici PNTCD, PNG si PIN au ramas la aceleasi procente ca in lunile trecute, respectiv 1-2%. Cu toate ca electoratul Aliantei D.A. s-a imputinat in luna noiembrie, primele trei locuri in topul celor mai de incredere politicieni in opinia electoratului sunt adjudecate de reprezentanti PNL sau PD.
Un an greu pentru Tariceanu
Presedintele Traian Basescu este vazut ca un politician de incredere de 50% din populatie, fiind urmat de Mona Musca, cu 47%, si de Theodor Stolojan, cu 35%. In spatele celor trei reprezentanti PNL-PD se situeaza presedintele PSD, Mircea Geoana, care a obtinut increderea a 33% din populatie, dar si neincrederea a 66% din electorat. Corneliu Vadim Tudor (32%) a reusit sa-i detroneze pe Adrian Nastase (24%), presedintele executiv al PSD, pe liderul PD, Emil Boc (23%), pe fostul presedinte Ion Iliescu (23%), dar si pe premierul Calin Popescu Tariceanu la capitolul incredere. Gafele primului-ministru au pus o amprenta puternica pe credibilitatea sa, doar 22% din romani punand inca pret pe promisiunile lui Tariceanu. “Este clar ca presedintele Traian Basescu a reusit sa se mentina si datorita mesajelor echilibrate. Stolojan ramane o figura enigmatica si este vazut ca un inlocuitor al actualului premier. Calin Popescu Tariceanu nu face o surpriza cu acest rezultat. A fost un an greu. In ultima vreme a fost si scandalul cu telefonul dat de premier procurului general si alte lucruri mai mici sau mai mari care s-au reflectat puternic asupra credibilitatii primului-ministru”, a explicat Sebastian Lazaroiu aceste procente inregistrate de politicieni. Nici actualul primar al Capitalei nu se poate mandri cu un rezultat bun in acest sens, Adriean Videanu bucurandu-se de increderea a doar 21% din populatie. Chiar daca partidul sau se afla pe locul din coada in preferinta electoratului, presedintele PIN, Cozmin Gusa, a obtinut un procent de 20% si a reusit sa-i intreaca pe liderul PNG, George Becali (20%), si pe seful conservatorilor, Dan Voiculescu, care a primit increderea a 15% din electorat. Locul codas in credibilitatea personalitatilor politice si l-a atribuit presedintele UDMR, Marko Bela (10%).
Precedentul sondaj CURS a fost prezentat in iulie si a fost facut in contextul alegerilor anticipate. In aceasta luna, daca ar fi avut loc alegeri anticipate, Alianta D.A. ar fi obtinut 45% din voturile electoratului, in timp ce PSD doar un procent de 30. Din iulie pana in noiembrie, rezultatele D.A. in sondajele CURS sunt intr-o dinamica descendenta. In august, PNL-PD atingea un scor de 46%, iar in octombrie, unul de 44%. Configuratia partidelor care ar fi intrat in parlament in cazul anticipatelor ar fi fost aceeasi care ar rezulta daca s-ar fi produs alegeri in noiembrie. PRM atingea in iulie un scor de 10%, iar UDMR – 6%. Sondajul prezentat in iulie avea si o statistica privind modul in care pupulatia vedea activitatea actualilor ministri. In topul ministrilor de care romanii erau multumiti se afla fostul ministru al culturii, deputatul liberal Mona Musca.
Sondajul CURS dat ieri publicitatii a fost realizat in perioada 26 noiembrie-1 decembrie pe un esantion de 1.230 de persoane. Marja de eroare a rezultatelor raportului este una de +/- 2,8%.
Autor: Mihaela Dinca