Anul 2005 a fost nefast pentru romani. Dupa inundatii, oamenii se confrunta acum cu epidemii de gripa aviara si de rujeola.

Existenta virusului H5 al gripei aviare a fost confirmata ieri si pentru probele din comuna braileana Zavoaia, unde au fost gasite pasari moarte in trei gospodarii. De cealalta parte, numarul suspiciunilor de rujeola la copii a crescut considerabil in mai multe judete. Numai in Bucuresti, zilnic, sunt inregistrate mai bine de 20 de astfel de cazuri, medicii facand fata cu greu avalansei de internari. In urma unei sesizari la Biroul Permanent a unui grup parlamentar, senatorii au decis, ieri, sa-l invite la sedinta de luni a plenului pe Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii, pentru a prezenta o informare in legatura cu epidemia de rujeola. Hotararea a fost luata cu votul majoritatii senatorilor prezenti, respectiv 44 de voturi pentru, 28 impotriva si doua abtineri. Tot ieri, guvernul a hotarat aprobarea unei ordonante potrivit careia se vor aplica amenzi de trei pana la sase milioane lei vechi pentru o serie de fapte “comise” de catre posesorii de pasari. Astfel, amenzile vor fi aplicate celor care nu anunta in 24 de ore imbolnavirea oricarui animal din gospodarie, moartea sau taierea unui animal suspect de a fi bolnav.

Citeste si:  Rapidul priveste spre Bursa

Specialistii sanitar-veterinari au confirmat cel de-al cincilea focar de gripa aviara din judetul Braila. Dupa Scarlatesti, Bumbacari, Dudescu si Ciocile, a venit randul comunei Zavoaia sa intre in carantina de gradul I, localitatea fiind incercuita de jandarmi si de politisti inca din ziua de 7 decembrie, cand existau suspiciuni asupra existentei virusului aviar. Vestea a cazut ca un trasnet asupra celor cateva mii de sateni din Zavoaia, aici existand peste 20.000 de pasari ce urmeaza a fi eutanasiate. Comuna se invecineaza cu satul Dudescu, astfel ca fortele de ordine s-au mutat acum la Zavoaia, intrarea in localitate fiind pazita cu strasnicie. Activitatea in zona a fost paralizata, mai ales ca multi sateni din Zavoaia faceau naveta la Braila, iar acum au fost blocati in casele lor. Alertata de cursul evenimentelor, Prefectura Braila a emis un ordin prin care zona de risc a fost extinsa, ea cuprinzand, pe langa cele cinci localitati aflate in carantina, inca 28 de sate si comune.

Suspiciuni de rujeola la mai multi copii din zona Barlad

In judetul Vaslui au aparut primele suspiciuni de rujeola la mai multi copii din zona Barlad, acestia fiind sub observatia directa a medicilor si a autoritatilor sanitare pentru prevenirea izbucnirii unei epidemii.

Citeste si:  Londonezii au retrait ieri atmosfera atentatelor sangeroase de la 7 iulie. Patru dispozitive explozibile de mica putere au explodat in trei metrouri si un autobuz, insa nu au facut victime.

Cazurile luate in evidente si la care face referire Directia de Sanatate Publica (DSP) Vaslui sunt la copii sub 7 ani, care pana acum nu au fost vaccinati deloc sau au fost vaccinati incomplet. De altfel, la nivelul judetului Vaslui, conform datelor furnizate de DSP, 10.000 de copii sunt supusi riscului de contaminare a rujeolei tocmai din aceste motive.

“Varf epidemic” de rujeola in Capitala

Reprezentantii Spitalului de Boli Infectioase “Victor Babes” din Capitala sustin ca zilnic interneaza aproximativ 10 copii bolnavi de rujeola. Si la Institutul de Boli Infectioase “Matei Bals” din Bucuresti directorul a amenajat un pavilon special, unde au fost internati copii bolnavi de rujeola.

´´Putem vorbi deja de un varf epidemic in Capitala, in ultimele saptamani fiind internati zeci de copii cu forme medii si severe de boala”, declara Laurentia Velea, sef birou epidemiologie din cadrul Directiei de Sanatate Publica Bucuresti. Pana acum, in Bucuresti au fost inregistrate 260 de cazuri de rujeola confirmate serologic, dar nici un copil nu a decedat din cauza bolii.

Citeste si:  Harta alcoolica a Romaniei

Sefa biroului de epidemiologie a precizat ca toti copiii cu varste intre 7 si 11 luni trebuie vaccinati urgent cu vaccinul monovalent impotriva rujeolei.

Pentru ca imunizarea survine la doua saptamani de la data administrarii vaccinului, in acest interval de 14 zile, bebelusii vor fi izolati pentru a nu veni in contact cu copiii bolnavi. Inspectorii Directiei de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti au catagrafiat grupa de varsta 7-11 luni, care la nivelul municipiului Bucuresti totalizeaza 6.122 de copii, acestia urmand a fi vaccinati in perioada urmatoare. Totodata, peste 70% din elevii claselor I au fost vaccinati impotriva rujeolei.

Potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii, pana ieri la pranz au fost confirmate la nivel national 3.552 cazuri de rujeola cu 416 cazuri mai mult decat in urma cu doua zile, cand erau 3.136 de cazuri.

Autor: Mihaela Barbu