Multe persoane care au reusit sa obtina sume mai mari de bani, cauta solutia perfecta pentru a-si plasa economiile, in momentul in care nu doresc sau nu au pregatirea necesara sa investeasca. Cea mai sigura si mai avantajoasa cale de a nu tine “banii la ciorap”- cazul clasic de erodare prin inflatie, este depozitul bancar. Inainte sa decideti la banca sa va depuneti economiile este indicat sa cunoasteti detalii legate de performantele bancii respective si conditiile depozitelor la termen in comparatie cu alte institutii de profil, pentru a fi sigur ca faceti alegerea cea mai avantajoasa.

Unde ne pastram si mai ales cum ne inmultim banii? Este o intrebare extrem de importanta, mai ales atunci cand intram in posesia unei sume de bani, si nu stim exact cum ar trebui sa procedam. Sa presupunem ca primim mostenire o suma de 100.000 euro, iar din lipsa timpului sau a flerului de investitor, dorim sa pastram acesti bani, fara a ii plasa in diferite proiecte. Cea mai usoara metoda, si la indemana oricui este depozitul bancar.

Citeste si:  Cum sa folosesti publicitatea in favoarea ta

Depozitul bancar este un instrument cu un grad de risc foarte scazut, care nu ofera insa randamente ridicate. Pentru cei care prefera risc minim, conteaza totusi foarte mult metoda de alegere a depozitului bancar cel mai rentabil. Depozitul la termen reprezinta o suma de bani depusa la banca pe o perioada definita de timp numita maturitate a depozitului (1-26 zile, 1, 3, 6, 12, 24, 36 luni), pentru care banca plateste depunatorului o dobanda. Pentru a deschide un depozit la termen trebuie depusa o suma minima de bani in contul depozitului, suma care in general difera de la o institutie bancara la alta. Depozitele la termen pot beneficia de dobanda fixa sau variabila. Dobanda fixa are o valoare constanta pe intreaga perioada a depozitului, in timp ce dobanda variabila poate fi modificata (marita sau micsorata) de catre banca in orice moment, modificarea aplicandu-se din ziua respectiva.

Putin, dar sigur

Daca dorim sa facem un depozit de 100.000 euro pe o perioada de 36 luni, cu dobanda fixa, conditiile difera de la banca la banca. De exemplu, la Libra Bank, pentru situatia prezentata mai sus, dobanda pentru 36 de luni este de 5,5% iar castigul brut total inaintea impozitarii este de 17,894 euro. Din care se va scade impozitul aferent, evident. Atentie insa, atunci cand o banca ofera randamente mult peste oferta medie de piata, situatia ei financiara se poate deteriora rapid! CEC ofera posibilitatea unor depozite pe o perioada de 12 luni, care se prelungesc automat. Pentru aceasi suma de 100.000 euro, dobanda este de 3,5%, urmand ca la data scadenta castigul brut inaintea impozitarii, sa atinga 10.871 euro. Banca Carpatica are perioada pentru depozit tot de 12 luni cu posibilitate de prelungire la cerere. Dobanda practicata este de 4,75%, castigul brut fiind de 14,937 euro. La ABN Amro dobanda aplicata pentru un depozit de 100.000 euro este de 1,3%, urmand ca la data scadenta a depozitului pe 12 luni, sa se realizeze un castig brut de 3974 euro, semn ca olandezii nu au nevoie de surse de finantare din Romania.

Citeste si:  Aplicarea pentru finantare

Mai eficient in lei

Daca optam pentru varianta unui depozit in lei, dobanzile oferite de banci sunt notabil mai mari. Pentru suma de 313.920 lei (echivalentul a 100.000 euro) la Banca Carpatica dobanda oferita pentru perioada de 12 luni este de 7,75% urmand ca la data scadentei, castigul brut total inaintea impozitarii de 16% sa fie 78,788 lei. Dobanda depozitului pe 12 luni la CEC este de 7,25%. Pentru aceasi suma de 313.920 lei castigul brut este de 73,347 lei. ABN Amro se arata neinteresati si de depozitele in lei. Dobanda aplicata pentru suma de 313.920 lei este de 3,82% castigul brut inaintea impozitarii fiind de 37,317 lei.

Autor: Raluca Dumitru