Interviu Hotnews.ro
Inregistrarea marcilor si produselor romanesti in UE este un “amanunt” putin luat in considerare de antreprenorii romani. Fie ca nu sunt informati sau interesati, la nivelul anului 2005 au fost trimise putin peste 50 de cereri de inregistrare a unei marci internationale. Prin comparatie, in Cehia au fost 500 de inregistrari iar in Ungaria 400.
Alexandru Harsany, Senior Associate in cadrul Casei de Avocatura NNDKP vorbeste despre modalitatile, avantajele si costurile pe care inregistrarea unei marci le poate aduce beneficiarului.
Hotnews.ro: Care sunt avantajele inregistrarii marcilor romanesti in statele membre ale Uniunii Europene?
Alexandru Harsany: Protejarea marcilor in statele membre UE permite companiilor romanesti sa livreze produse, respectiv sa presteze servicii in aceste state, sub aceleasi marci ca in Romania (deja inregistrate in Romania), aspect important in special dupa aderarea Romaniei la UE in contextul liberei circulatii a marfurilor si serviciilor.
Astfel, companiile romane vor beneficia in statele membre UE unde marcile au fost inregistrate de aceleasi drepturi pe care le confera inregistrarea marcilor in Romania, respectiv un drept exclusiv asupra marcii, precum si dreptul de a se opune folosirii de catre terti a acesteia.
In viitorul pe care il speram apropiat, dupa aderarea Romaniei la UE, inregistrarea marcilor comunitare va prezenta numeroase avantaje fata de inregistrarile nationale in fiecare dintre aceste state, printre care cele mai importante sunt:
1. Formalitatile de inregistrare si management simplificate (o singura aplicatie, o singura limba folosita pentru procedura de inregistrare, un singur centru de administrat, un singur dosar de administrat);
2. Costuri de inregistrare reduse;
3. Obligatia de a utiliza marca este mai usor de indeplinit, evitandu-se astfel riscul decaderii titularului din drepturile la marca pentru neuz (utilizarea marcii fiind valabila chiar daca are loc numai in unul sau unele dintre statele membre);
4. Procedurile legale privind incalcarea marcii pot fi pornite in oricare dintre statele membre (la instantele desemnate de acestea) si vor avea efect in toate statele membre UE.
Hotnews.ro: Care este procedura prin care se obtine inregistrarea?
Alexandru Harsany: In acest moment, inregistrarea marcilor in statele membre se poate obtine fie direct in fiecare dintre aceste state, prin depunerea unei aplicatii in baza procedurii nationale aplicabile, fie pe cale internationala, prin desemnarea pentru protectie a uneia sau mai multora dintre statele Uniunii Europene.
Taxele pentru inregistrarea marcilor pe cale nationala sunt cele stabilite de organele fiecaruia dintre acele state, in timp ce taxele pentru inregistrarea pe cale internationala variaza in functie de statele desemnate pentru protectie.
Dupa aderarea Romaniei la UE, companiile romanesti vor putea depune aplicatii pentru inregistrarea de marci comunitare (a caror protectie acopera toate statele membre).
Cererea pentru inregistrarea unei marci comunitare poate fi depusa de solicitant fie la Oficiul de Armonizare a Pietelor Interne (OHIM), fie la oficiul de proprietate industriala a oricaruia dintre statele membre (in Romania Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci), si este supusa platii taxei de depunere, precum si taxei de examinare pentru una sau mai multe clase.
De asemenea, cererea de inregistrare a marcii comunitare poate fi transmisa prin mijloace electronice.
In cazul in care cererea a fost depusa la unul dintre oficiile nationale, data depunerii va fi considerata data la care OHIM primeste aplicatia de la oficiul receptor. Ulterior depunerii cererii, aceasta este supusa examinarii de catre OHIM, iar, in cazul in care OHIM decide inregistrarea marcii, aceasta va fi publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
In cazul in care in termenul de trei luni de la publicare, nici o parte interesata nu a formulat opozitie fata de inregistrarea marcii, sau in cazul in care o astfel de opozitie a fost respinsa, marca va fi inregistrata ca marca comunitara, sub conditia platii taxei de inregistrare in termenul legal.
Marca inregistrata se publica in Buletinul Marcilor Comunitare, iar titularului i se elibereaza un certificat de inregistrare al marcii comunitare.
Inregistrarea marcii comunitare produce efecte pentru o perioada de 10 ani, si poate fi reinnoita la implinirea fiecarui termen de 10 ani, la solicitarea titularului.
Hotnews.ro: Care sunt costurile pe care o companie trebuie sa le suporte?
Alexandru Harsany: Pentru inregistrarea unei marci comunitare solicitantul plateste taxe oficiale incepand de la 1600 de euro-in cazul unei cereri depuse pe cale electronica, pentru o marca individuala, depusa la inregistrare pentru bunuri si servicii in cel mult 3 clase (taxa de depunere 750 euro, respectiv taxa de inregistrare 850 euro).
Pentru fiecare clasa aditionala, fata de cele trei, se plateste o taxa de 150 euro pentru depunere, respectiv 150 euro pentru inregistrare.
In plus fata de taxele de depunere si inregistrare, incepand cu 10 martie 2008, solicitantul trebuie sa plateasca o taxa de cercetare, reprezentand 12 euro pentru fiecare dintre oficiile nationale ale statelor membre UE in care inregistrarea se efectueaza in baza unei cercetari privind marcile anterior inregistratea in statul respectiv.
Totodata, trebuie avute in vedere onorariile platite consilierului de proprietate industriala, in cazul in care se apleaza la serviciile unei astfel de persoane specializate. Onorariile pentru inregistrarea unei marci comunitare variaza in functie de consultant si complexitatea marcii, minimele fiind intre 1200 si 1500 euro.
Hotnews.ro: Cat de lunga este procedura?
Alexandru Harsany: Procedura de inregistrare a unei marci comunitare dureaza in medie aproximativ 12 luni incepand de la data la care OHIM primeste aplicatia continand toate informatiile prevazute de lege (si sub conditia platii in termenele legale a tuturor taxelor catre OHIM).
Hotnews.ro: Inregistrarea unei marci se poate face in trei moduri: la nivel national, international sau comunitar. Care sunt diferentele dintre acestea?
Alexandru Harsany: Desi in mare procedura de inregistrare a marcilor este asemenatoare – etapele fiind similare-cele trei tipuri de inregistrare difera in special prin intinderea efectelor inregistrarii.
Astfel, daca marca inregistrata pe cale nationala produce efecte numai pe teritoriul tarii in care a fost inregistrata, marca inregistrata pe cale internationala produce efecte pe teritoriile statelor desemnate pentru protectie, iar marca comunitara produce efecte pe teritoriul tuturor statelor membre UE.
Autori: M. Chiriac, V. Telibasa