Cel putin patru banci vor efectua plata pensiilor incepand din 2007, a declarat pentru Rompres presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale, Mihai Seitan, citat de www.SMARTbank.ro.

Acesta a precizat ca urmeaza sa fie semnate conventiile-cadru cu Bancpost si CEC, iar negocierile cu Banca Comerciala Romana si Banca Romaneasca sunt în faza avansata. In prezent, CNPAS negociaza cu 10 banci pentru semnarea unor conventii de plata a pensiilor, printre care si BRD si Raiffeisen Bank, a precizat Seitan, care a adaugat ca spera ca toate aceste banci sa înceapa sa efectueze plati de pensii, pe parcursul anului 2007.

In luna octombrie, CNPAS a transmis catre 12 banci proiectele de conventie-cadru, pentru a începe negocieri pentru structura informatica si comisionul în cazul operatiunilor de plata a pensiilor. Conform unei ordonante de urgenta adoptata de guvern în luna septembrie, pensionarii care opteaza pentru plata pensiilor pe card sau în conturi curente vor putea alege orice banca, casa de pensii urmând sa ofere un comision de maxim 0,15 la suta, ce va fi platit din fondurile proprii.

Citeste si:  Pretul petrolului a scazut cu 10%

Aceasta masura a vizat asigurarea cadrului concurential privind diversificarea modalitatilor de plata a pensiilor, conform legislatiei europene în domeniu, evitându-se ca doar anumite banci sa poata derula aceste operatiuni. In prezent, 500.000 de pensionari îsi primesc banii în banci (CEC si Bancpost), iar cinci milioane prin posta. Conform estimarilor, între 500.000 si un milion de pensionari vor alege plata pensiei prin banci, odata cu diversificarea optiunilor. Posibilitatea acordarii comisionului este prevazuta începând de la 1 ianuarie 2007.

In aceasta vara, CEC si Bancpost, care plateau pensii în cont personal, au anuntat MMSSF si CNPAS ca nu mai doresc sa faca aceste plati din doua motive – aglomeratia care se creeaza la ghisee si faptul ca nu exista un comision pe care sa îl plateasca CNPAS. CEC a acceptat în urma unor discutii sa pastreze vechea forma de plata pentru persoanele care au deja un cont deschis. De asemenea, a fost gasita o modalitate de a fi efectuata plata pensiilor la mai multe date, pentru a se evita aglomeratia la unitatile CEC.

Citeste si:  Investitorii in SIF-uri si-au marcat profiturile

Pensionarii îsi pot primi în continuare pensiile si prin conturi deschise la Bancpost, plata facându-se pâna la finele anului 2006 în aceleasi conditii ca si pâna în prezent. Taloanele de plata a drepturilor nu vor mai fi distribuite însa de Bancpost, aceasta operatiune urmând sa fie efectuata lunar de catre casele teritoriale de pensii, prin intermediul CN Posta Româna SA, indiferent de modalitatea de plata pentru care s-a optat.